[孤兒仔] 有無人記得苦榮?

316 回覆
577 Like 53 Dislike
迪奶把聲咁唔同 以前係咪chok扮冇咁gay聲
有冇片係佢用苦榮把聲講野
搵左成日都搵唔到
好想好想睇
原來苦榮就係阿芝
全盛時期Eason嗰把講故仔聲真係好鬼吸引
97 - 02 年, 算係中共對香港冇咩干預嘅時期, 自從03 年sars 後, 開始逐步浮現......
唔會有
不公開的秘密
你接唔接受到?
呢個正
終於有知音人望鴿子飛向天之癲~~
神只會歧視我,禱告假裝聽不到
好似同楊丞琳不和
其實余文樂後生幾好睇係個格柒
小苦妹係邊個
啱啱睇咗差唔多一半, 留返聽日繼續睇
其實家姐(郭善璵)扮返女人啲都唔算差, 不過見佢都唔係拍過好多戲, 好快就消聲匿跡
好無睇先
苦榮係90後嘅童年回憶
周俊偉渣佢波

郭善與:
2002 第21屆香港電影金像獎金像獎-最佳新演員 玻璃,少女 提名
2001 第38屆台灣電影金馬獎金馬獎-最佳新人獎 初戀拿喳面 提名
孤兒仔已經20年

想當年,苦榮真係好巴閉,同過多位當時偶像唱歌,包括陳奕迅﹑蔡卓妍﹑關智斌﹑Shine,甚至吳君如合唱過,推出作品包括《孤兒仔》﹑《魚蛋歌》﹑《男仔歌》﹑《熱血廢人》和《五星級迫爆》等,因為聲線獨特,所以只要苦榮一開口,就必定會認得。

苦榮和小苦妹都是虛構角色,由前商台DJ卓韻芝創造,最早出現於《芝See菇Bi Family》廣播劇中,後來阿芝以相同角色創作廣播劇《初戀嗱喳麵》﹑《五星級的家》等等,並為苦榮推出漫畫及錄歌,結果苦榮人氣越做越強。其實阿芝都沒有公開過「苦榮」一角由誰人配音,但熟悉阿芝的人,都認定是阿芝一人聲演多個角色。

2002年推出的歌曲《孤兒仔》,由李峻一負責作曲作詞,並由阿芝(芝See菇Bi)自行監製。歌詞寫得非常慘,在《芝See菇Bi Family》廣播劇中,當提到「苦媽」的身世時,便播出這首作品,因此可以說是講述兒童得不到父母愛錫,但其後一集,陳奕迅客串的「苦公」講起自己和太太的關係時,又再播出這首歌,加上MV中,一開首便提到「也許,每街都是孤兒仔...」,因此都有很多人理解成借「孤兒仔」遭遇比喻自己的戀愛運,總之就是孤獨一生。
好樣衰...
能夠吸引我繼續睇, 都算ok 嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞