【天文奇觀】一連9天出現「八星連珠」 下次183年後

141 回覆
239 Like 14 Dislike
2022年的夜空會多次出現「行星匯聚」,通稱「行星連珠」,意即從地球於夜空觀看太陽系的行星,視覺上看似連成一線。屆時市民可憑肉眼見到土星、木星、火星、金星和水星連成一線。

不過除了肉眼可見的「五星伴月」外,還有肉眼看不清楚的天王星、海王星和(矮行星)冥王星都會運行到附近,八個太陽系成員將會罕有地在夜空排成一線,形成「八星連珠」。若錯過今次,,下次有更集中的「八星連珠」就要等到2205年了。

日本網友藤井大地在張在自家門外,捕捉到「行星連珠」(日文為「惑星直列」)

預計五星之中最遲出現的水星,明天將於早上4:30前從東方地平線升起,土、木、火、金、水五顆行星會同時列於夜空,直至日出前後為止,歷時超過1小時。

天文台指,從香港觀賞,水星、金星、天王星、火星、木星、海王星、土星和冥王星將會由東至南順序在黃道附近的位置出現。

2022六月 行星位置示意圖

而嗇色園可觀自然教育中心暨天文館表示,最佳觀賞時機為6月19日起至6月27日清晨4:30至日出前,建議向東方觀望,走到無大廈遮擋的海濱或無光害的郊外觀賞則更為理想。

2017年金星、木星和月球匯聚夜空。幾顆行星匯聚相當普遍,每隔幾年左右就會發生一次,但「五星連珠」則更為罕見,五顆行星上一次一起出現是在 2004 年,下一次則要到2040 年才會發生。至於下次有更集中的「八星連珠」更要等到2205年

咁啱架船出事
唔識嘅路過問一句
其實係咪每晚都有天文現象要幾百年後先睇到?
即刻又想重睇
印度神童又有咩啟示
啱啱相反

傳統上中國占星術諗為「五星連珠」係吉兆

《史記·天官書》:「五星分天之中,積於東方,中國利;積於西方,外國用(兵)者利。」

而係1995年新疆尼雅遺址嘅一個(約漢代)精絕國男性貴族墓地到掘到「五星出東方」織錦,上面由右至左寫住「五星出東方利中國」,而另外一塊出土織錦上就寫住「討南羌」,顯示當時嘅占星術確實覺得「五星連珠」係好野嚟

「五星出東方」護膊
漢代
蜀錦

Btw當時木星叫歲星、火星叫熒惑、土星叫鎮星、金星叫太白、水星叫辰星
真係幾雅致
熒惑個名好正
因為古代啲占星家覺得佢運行軌道飄忽所以就話佢好蠱惑
日本依家都係叫行星做惑星
學到嘢
幫樓主推
西方好似唔係好事

京都大學早幾日已經影到「惑星直列」
水星比較難睇但都應該都睇到
天王星同海王星真要用好嘅拍攝設備放大先睇到
冥王星應該真係放大都睇唔到
「討南羌」and 比卡超上任
而家有得睇未?
應該得

呢幅荃灣影

不過水星應該4點半之後先清楚
有冇人4點起身睇
淨係聽過太白金星
有趣,有趣

星爺神預言
啱啱過去果秒要等一年先再經歷到
勁喎
真係唔知
要等神秘台啲巴打答
呢1秒你永遠都唔會再經歷到
下年經歷嘅已經唔會係同1秒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞