歸英派/歸美派/歸x派 係垃圾

89 回覆
109 Like 20 Dislike
現實係要搞獨立 點都要外國勢力幫手先有機會 而要人幫手就要拎野黎交易

唔好話獨立
個撚個揾夠錢就想移民
完全無意識,無任何動力去保存香港文化,
好似廣東話,繁體字,電影音樂,生活方式等等
淨係想攞外國passport,然後蝗蟲咁入侵人地國家
同支那有咩分別?

都算

而家竟然要求其他國家接管香港!?
原來香港人咁撚垃圾?賤撚過大陸人
成個聯合國支持你獨立都無撚用啦

你混淆視聽
1. '香港人冇用xyz'同'應該求外國幫手'無關

2. 話求外國幫手係'賤','垃圾',哩個係價值判斷

但客觀上係咪有效,成功率最大呢?

如果成個聯合國支持仲搞得成

俾你哩類人話兩句垃圾有幾大問題?

屌你老母
閱讀理解 0 分?用下腦 ok?
乜我有話過如果搵外國幫手獨立就係垃圾?

重點根本唔係獨唔獨立
而係有班垃圾只係想其他國家接管
係接管呀 管治呀 唔係幫手獨立呀
明唔撚明呀?
Sovereignty 呀, 即係歸英,個sovereignty 係 UK (Crown) 呀
歸美, 香港sovereignty 係美國呀
明唔撚明呀屌你老母

如果真係歸得成英,有咩問題
雖然現實機會近於零

無,of course 無
不過以後唔好同人講你係香港人,唔好講 i am from hong kong
因為比人笑到你面黃就唔好啦
笑你原來香港人咁撚無骨氣,咁撚廢,自己照顧唔到自己,需要其他人來幫手湊香港
講出來都笑死人
現實係要搞獨立 點都要外國勢力幫手先有機會 而要人幫手就要拎野黎交易

唔好話獨立
個撚個揾夠錢就想移民
同支那有咩分別?

都算

你混淆視聽
1. '香港人冇用xyz'同'應該求外國幫手'無關

2. 話求外國幫手係'賤','垃圾',哩個係價值判斷

但客觀上係咪有效,成功率最大呢?

如果成個聯合國支持仲搞得成

俾你哩類人話兩句垃圾有幾大問題?

屌你老母
閱讀理解 0 分?用下腦 ok?
乜我有話過如果搵外國幫手獨立就係垃圾?

重點根本唔係獨唔獨立
而係有班垃圾只係想其他國家接管
係接管呀 管治呀 唔係幫手獨立呀
明唔撚明呀?
Sovereignty 呀, 即係歸英,個sovereignty 係 UK (Crown) 呀
歸美, 香港sovereignty 係美國呀
明唔撚明呀屌你老母

如果真係歸得成英,有咩問題
雖然現實機會近於零

我覺得歸美好D,英國走緊下坡+奶共

我覺得你快d死咗去會好d
起碼投胎可能做到美國人
睇得出連燈班廢柴毒撚iq低無logic
奴性又重,應該大部份係新移民
even 係真香港人
睇得出,亦都最重要係

香港人對香港係無歸屬感

肥彭當年講得啱,完全中晒
真係希望你班死垃圾早死早著
班垃圾呢?死撚晒呀?
同感 香港就是香港講得好岩
睇得出樓主有燥狂
唔靠美國保護 香港點獨自承受帶黎既經濟打擊
邊撚個市民會支持
睇得出樓主有燥狂
邊撚個市民會支持

對住你班垃圾咪燥狂lor

你講緊乜你知唔知?我個重點係乜你又知唔知呀?
重睇啦屌

要靠美國保護?首先美國佬彩你都on9
其次,所以香港要成為美國一部分?
嘩屌你老母,原來sovereignty咁撚cheap ga?
咁同個d 求包養嘅港女雞有咩分別?見邊個養到你就樸去佢到?
你係得嘅

唔好話獨立
個撚個揾夠錢就想移民
同支那有咩分別?

都算

我都同意其實好多香港人質素同心態都好有問題。我地依家靠自己又獨唔到,靠人哋又會隨時賣國, 我都覺得好灰

係真,果種無力感真係....
英派,唯一出路

唔好話獨立
個撚個揾夠錢就想移民
同支那有咩分別?

都算

我都同意其實好多香港人質素同心態都好有問題。我地依家靠自己又獨唔到,靠人哋又會隨時賣國, 我都覺得好灰

有同感,有時會覺得好絕望
相信好多真香港人都係

但要我放棄香港,甚至要香港易手比其他國家
真係做唔出
有咩意思?根本完全無意義
唔通香港人要好似要猶太人咁,當年被迫害再流浪四周?

個班人要歸英,甚至歸美
同班建制賣港比中共有咩分別?
都係賣港
呢下真係真心痴線

唔好話獨立
個撚個揾夠錢就想移民
同支那有咩分別?

都算

相信好多真香港人都係

真係做唔出

個班人要歸英,甚至歸美
都係賣港
呢下真係真心痴線

咁我地獨派都要搵人去搵外國人支持
好似梁天琦咁去外國讀書+向外國講解香港人既情況同想獨立
我都唔知點解有d人都走去屌一餐
其實歸英歸美都好, 都係大家面對共同問題,尋求解決/出路
我覺得我地要聚合多D既人
而唔係單憑呢D路線不同就猛咁屌 只會越屌越細
而家最大問題係香港人太多自私精, 諗野都係自私+負面
呢D地方真係要改變下

唔好話獨立
個撚個揾夠錢就想移民
同支那有咩分別?

都算

相信好多真香港人都係

真係做唔出

個班人要歸英,甚至歸美
都係賣港
呢下真係真心痴線

呢D地方真係要改變下

唉屌你老母 救命 不如你重睇 ok?

歸英美 係指主張 將香港sovereignty 交比英美
明唔撚明?屌你老母我幾撚時有話過尋求獨立搵外國幫手係唔啱?

唔識中文就死返出去啦屌你老母

唔好話獨立
個撚個揾夠錢就想移民
同支那有咩分別?

都算

相信好多真香港人都係

真係做唔出

個班人要歸英,甚至歸美
都係賣港
呢下真係真心痴線

呢D地方真係要改變下

唉屌你老母 救命 不如你重睇 ok?

歸英美 係指主張 將香港sovereignty 交比英美
明唔撚明?屌你老母我幾撚時有話過尋求獨立搵外國幫手係唔啱?

唔識中文就死返出去啦屌你老母

我都無針對你講過D乜
只係想提出我自己既想法
咁佢地要歸英歸美 有咁既主張就係敵人咩 我唔認為係
我亦都唔認同佢地將主權交比其他國家
你咁樣屌我都無咩意思
就住你喱個po我諗左成晚,得出結論係你啱嘅。
少少建議,我知你嬲,但如果有巴打冷靜理性地提出同你唔同嘅意見,你都可以冷靜理性地回答。不過假若對方完全冇point地反你或人身攻擊,你佢係冇問題嘅。
就住你喱個po我諗左成晚,得出結論係你大部份都啱嘅。
少少建議,我知你嬲,但如果有巴打冷靜理性地提出同你唔同嘅意見,你都可以冷靜理性地回答。不過假若對方完全冇point地反你或人身攻擊,你佢係冇問題嘅。
睇得出樓主有燥狂
邊撚個市民會支持

重睇啦屌

嘩屌你老母,原來sovereignty咁撚cheap ga?
你係得嘅

你就終極on9
美國喎大佬 綠卡喎
諗唔到有咩cheap
比正常香港人仆都仆到去啦
睇得出樓主有燥狂
邊撚個市民會支持

重睇啦屌

你係得嘅

你就終極on9
美國喎大佬 綠卡喎
諗唔到有咩cheap
比正常香港人仆都仆到去啦

香港有你呢類垃圾真係多得唔少
連燈仔真係多垃圾
垃圾港獨派,一日係度閉門打丁,
一日屌其他派別,自已一事無成,
得罪講句 政棍都好過你地,
實務永遠無你地分 分光環永遠狗衝
樓主講得無錯,香港就係香港 ,
關英國撚事咩,做人殖民地二級公民做到傻撚咗?
最憎係班中小學雞連歷史都未睇過,
只係睇facebook班撚樣係度屌就覺得一定
無錯,好心你地咪撚7啦。
港獨派班歸英撚說好的實務呢,還是停步打飛機

第一樣嘢根本係搞掂呢班豬隊友先

其實我覺得你哋係咪有另類目的㗎?
歸英歸美港獨乜都好,目的都係想脫離中共,只係歸英歸美想比人接管,港獨就靠自己管返自己人。
所以我唔明點解你哋可以仇視歸英歸美派到好似佢哋仲大威脅過中共同港共?完全唔make sense。
再者,我假設歸英歸美派成功左,真係入到籍,但係咪以後就冇機會港獨?我認為到時一定易過依家受中共控制嘅香港。分分鐘仲可以一半人想港獨自己分開成為一個國家,另一半人想繼續飲英美奶水嘅可以繼續飲。

btw,有時我真係分唔出到底邊個打邊個?最基本嘅理性討論都做唔到,一嚟就要開波。有時我會覺得會唔會係五毛想襯機挑起分化。
比我感覺係,你有種極度盲目仇視英國佬嘅情緒,我唔知點解你會咁仇視,父母影響?細個受大陸教育影響?我唔知咩原因,但係我立場,冇英國殖民過就唔會有今日嘅香港。 雖然97後一直下降,但都仲keep到比大陸任何一個城市出色。
樓主歸英派係因為佢哋話想成為四大民族入侵國會,唧係同蝗蟲一樣殖民;歸美派係因為冇任何歷史關係都想痴埋去,似足港女雞見錢開眼。而我認為喱兩個point都好合理。
但你唔係,你歸英派係因為覺得班人似走狗,但香港人本身就係由英國人孕育出嚟,所以我不能夠認同你嘅講法。
港柒當家作主
畀英國佬管多100年先啦

其實我覺得你哋係咪有另類目的㗎?
歸英歸美港獨乜都好,目的都係想脫離中共,只係歸英歸美想比人接管,港獨就靠自己管返自己人。
所以我唔明點解你哋可以仇視歸英歸美派到好似佢哋仲大威脅過中共同港共?完全唔make sense。
再者,我假設歸英歸美派成功左,真係入到籍,但係咪以後就冇機會港獨?我認為到時一定易過依家受中共控制嘅香港。分分鐘仲可以一半人想港獨自己分開成為一個國家,另一半人想繼續飲英美奶水嘅可以繼續飲。

btw,有時我真係分唔出到底邊個打邊個?最基本嘅理性討論都做唔到,一嚟就要開波。有時我會覺得會唔會係五毛想襯機挑起分化。
比我感覺係,你有種極度盲目仇視英國佬嘅情緒,我唔知點解你會咁仇視,父母影響?細個受大陸教育影響?我唔知咩原因,但係我立場,冇英國殖民過就唔會有今日嘅香港。 雖然97後一直下降,但都仲keep到比大陸任何一個城市出色。
樓主歸英派係因為佢哋話想成為四大民族入侵國會,唧係同蝗蟲一樣殖民;歸美派係因為冇任何歷史關係都想痴埋去,似足港女雞見錢開眼。而我認為喱兩個point都好合理。
但你唔係,你歸英派係因為覺得班人似走狗,但香港人本身就係由英國人孕育出嚟,所以我不能夠認同你嘅講法。

其實唔係仇視英美,or even任何一個國家
我個重點係着重身分認同,what is 香港 and 香港人 to you?

首先你要搞清楚,點解香港人想脫離中共?
原因非常簡單,因為中共搞鳩香港lor!點搞?文化,語言,生活方式,甚至生活空間,最重要既港人治港高度自治都一一被剝削
老實講,如果中共對香港好唔搞香港,香港人會反中國?睇下當初0708年就知啦
689,佔中,831,樓價,蝗蟲等等原因,先會覺得當初中共唔搞香港既承諾無實現,先會開始有自決,港獨出現
亦即係話,香港人係想對香港話事,唔需要奉承中共既需要
最重要,簡單來講,香港人,尤其年青人的patriotism 係對香港,唔係中國( or 大過中國)。如果唔係,又點會出現i am from hong kong, i am a hongkonger?

歸x派既主張,就係將香港主權交比其他政權/國家
簡單來講,就係想其他非香港人去管治香港,就好似英治時期
如果成事,有幾點引申左出來
1. 歸x派assume左香港人係無能力管治一個地方
2. 歸x派唔想認自己做香港人 (當然你可以反駁仍然可以叫自己做香港人,但有咩意思?情況就exactly 同揸特區護照但比人叫chinese, 唔係hong konger 一撚樣)
3. 歸x派無興趣解決香港問題,只係想將問題交比其他人解決(即係間接投降認輸,認自己,香港人係無能)

所以我先覺得極度反感嘔心。尤其第3點,if true 咁如果香港有民主係一件非常危險既事

當然,如果你覺得個3點無咩問題,咁我都無辦法,係ideology & 身分認同上有根本性既分別

Also,up完一大輪,我認同係現實上,要香港問題消失,包括中共唔搞香港,香港唔需要奉承中共(即係做乜都要睇呀爺面色),香港真正prosper,係一件非常困難既事。但我一直強調,你有energy去動員歸英,有energy去白宮網站開一個petition,點解會無energy去嘗試為香港謀出路?我唔一定指獨立,or 街頭打游擊,or even 做鍵盤戰士。

而係心態!!!

而家就係好多人目標就係揾夠就走人,or 嘗試攞外國passport。完完全全無任何intention 去解決香港問題!歸x派exactly 就係咁!最氣餒既係,有能力者就選擇走,無能力者就選擇留。老實講,咁仲洗乜歸英歸美?班歸x派都無興趣自己解決香港問題,咁不如由得中共將香港變做香港市算啦

當然,你可以提出技術性歸x,即係將香港成為,for example,英/美國一部分,再尋求獨立。咁我覺得除左史無前例同創新外,我都唔知點駁你好la

最後,你話香港有今時今日係多得英國栽培,我絕對認同。但唔係對歸英既合理解釋lor。簡單講,你大個左仲會唔會痴住你老母,要你老母繼續喂奶比你?何況對我來講,英國人同香港人唔係母子關係,因為香港人唔係原始人生番,根本絕對有能力去顧掂自己地方。

你想要英治,你可以移民去英國; 你想要美國system,你可以移民去美國; 你想要日本文化,你可以移民去日本
但對我來講,香港就係香港。
照你咁講加拿大都係拎英女王打J
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞