賀一誠指澳門不能放棄清零 因為有「隔離埠」的樣板

240 回覆
209 Like 30 Dislike
https://news.now.com/home/local/player?newsId=480491
【Now新聞台】澳門新增39宗確診,累計過百人受感染。澳門行政長官賀一誠宣布即日起禁堂食,及勒令多種處所停業,但不包括賭場,強調不會放棄清零,因為有「隔離埠」的樣板,長時間不能夠與內地通關。

新一波疫情累計確診破百,澳門再推行全民檢測,多個檢測站外大排長龍。防疫措施下午五時再收緊,餐廳禁止堂食,戲院、理髮店、按摩院、夜總會、卡拉OK等場所都被勒令關閉,但不包括賭場。

澳門行政長官賀一誠解釋,兩年前曾因疫情關閉所有賭場,之後與賭場達成協議,日後措施不會「一刀切」,只會關閉個別出現疫情的賭場。

澳門行政長官賀一誠:「作為一個澳門人,一定要顧及澳門員工生計,必須要停的我們一定會停。越是困難時刻,越是要團結一心,堅定信心。需要強調的是,目前疫情仍然是可控之中。」

賀一誠形容疫情比任何時候更複雜嚴峻,調查發現主流病毒株是傳播速度快的BA.5.1,在英、美較流行,不排除透過冷凍貨品流入澳門。他強調澳門不會放棄清零,因為與內地通關至關重要。

賀一誠:「我們是否應該符合國家政策才可以做到(通關)呢?我們有鄰埠的樣板在,如果現在發生小小事,大家就認為『躺平』、不動態清零,我們就回不到(通關),以後逢去內地可能要(隔離)14日或7日。」

珠海同日收緊澳門入境人士檢疫要求,要先集中隔離七天,再接受七天居家健康監測。
咁串
唔返支那咪唔返

賀一誠:「我們是否應該符合國家政策才可以做到(通關)呢?我們有鄰埠的樣板在,如果現在發生小小事,大家就認為『躺平』、不動態清零,我們就回不到(通關),以後逢去內地可能要(隔離)14日或7日。」

佢地而家返內地唔駛隔離
示範如何清零吧
岩岩變左唔係
沃門唔得 支那人仲多過沃門人
澳狗嘅世界得支那

喺佢哋角度
同支那通關姐係同國際通關
咁你又做d唔做d
用上海做樣版呀嘛
每封城一日 每日派1000咪得
人走茶涼,串到林鄭一棟都無
誠哥好嘢
佢無錯,香港同澳門唔同,澳門只需要大陸客,有無國際客佢哋唔需要care
人哋好清楚自己定位係咩,係香港on99係度擦鞋當專業
澳門無大陸人落去賭 一定食得屎啦
唔通靠香港人帶一萬幾千去賭就夠維皮咩
你守左二百幾日咪一鳩樣冇得開關

家陣你D澳門人百幾單就末日咁,你搞掂先學人串啦
支持澳門政府
講緊上海埠 ?
點解唔叫香港叫鄰埠? 想人聯想疫埠?
諗起2003年有𡃁仔上網9up疫埠 被人捉咗
無旅客,等乞食啦
你條傻佬 全世界連口罩都唔戴

你仲想顛到幾時
慢慢清飽佢
澳門人覺得香港人窮, 出手低大陸人十倍,又要求多多, 同埋人哋政府又派錢, 香港人顧掂自己先
支持!唔好妥協!一定要堅持!
食屎喇澳門狗,繼續經濟清0,睇吓澳門人反唔反你皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞