世界末日 邊五個職業最有用?

389 回覆
274 Like 113 Dislike
佢同條女都係
一路睇一路諗凱特佢地會唔會係最後一刻趕到
妓女, 鴨王
你幾時睇過有一套世界末日嘅戲會有工程師
利申:我只見過地盤狗
殯儀
1 醫生--可以治療其他人,同埋佢哋嘅知識水平高同識嘅野多,對知識嘅延續好有幫助

2 工程師--主要都係要ee, mech, aviation同cs

3 警隊--避免權力傾向某一職業,維持所有野正常運作(理想情況)

4 普通勞動力

5 保險狗--湊數,比上面啲人買下儲蓄保
你估孤狼有競爭力啲
定係有群眾基礎嘅小型社會有競爭力啲?
你拋棄晒你覺得係垃圾嘅人
然後人哋有能力將你眼中嘅垃圾轉化做生產力同武力 咁結果到後面係邊邊有優勢啲

中二病少陣啦
一隊軍人vs 一個演講家+一堆傻閪?
邊樣有優勢啲
軍人就一定冇心理問題?
點解要咁樣分兩邊?
我唔用演講家喇
總之係有領導能力嘅某種人
然後加一堆有各行各業各種能力嘅普通人 我唔覺得會差過一班中二病以為自己可以打天下嘅傻仔 應該冇幾耐就自相殘殺死完啦

同埋人本身就係社會動物 一個人幾時都係唔成事 如果唔係就唔使要有社會 社會係因為有競爭優勢所以先出現 你望下今日呢個世界 都係由零發展出嚟嘅姐 點解啲人會係一群群呢?自己諗啦
乞兒,流浪漢,獵人

生存力最強
保險師
領導還領導 演說還演說 依家又靜靜雞換個職業當無事
人哋係假設演說家係有領導力有安撫人心才能嘅人姐 如果有嘅話一樣可以架 我只係將佢化簡
咁我都假設個軍人係個有領導能力既將軍再帶住一堆優秀軍人
咁緊係可以 不過全部都軍人 武力足夠但能力比較單一 之後要再擴張勢力/生產都係要增加返啲各行各業嘅人 亦即係你話應該死撚晒佢嗰啲人然後為咗凝聚呢啲人你又雖要有啲相對軟性嘅意見領袖 例如政治家/演講家
IT
首先,工程師唔少都識落手的,只係平日職責唔需要
工人只係因為贏在不斷練習技能,熟練度高一點
而且工程師就算唔精通,只要比時間佢地一樣可以熟習到技能
而且有理論基礎,一定比平常白紙更快pick up技能

尤其是講到世界末日,相信都唔會有好似平時做工程咁好資源
多數可能會係有限資源下做R&D,而唔係工地式既倒模工作
笑死
咁都要加警察
有警隊權力先會出現傾向
自組防衛隊輪流on duty好過啦
世界末日果陣,我估應該耕唔到田掛
對唔住你係要過身,因為世界末日用唔著匡智工友
講下笑
警察
就算世界未日都要維護国家安全
HR在任何時候都係最有用
所以我話理想情況
你自組防衛隊其實都係會慢慢變成類似警察嘅狀態
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞