啱啱起中原個app睇買樓按揭

251 回覆
26 Like 166 Dislike
ML原來係罕有野來?
就係經歷完之後先知道樓價沒有最高只有更高

只要係自住保持持貨能力真係驚閪
你要問mortgage達人豬小姐
佢會建議你落銀行走一轉
出租就做唔到高成數按揭,首期俾5成,700萬樓,要攞350萬+30萬印花稅+10萬佣金律師雜費+ 裝修費,

宜家700萬買到既尺數出租頂多萬五蚊計多你,

每季嗟响/地租, 管理費,租客一走一黎既裝修執漏,經紀佣金,仲有銀行還息, 有閪錢搵咩

以前就偷偷地出租,宜家租金可以減稅,無人會唔打離印同你租樓,無得再高成數買樓扮自住再出租
上限咪借貸額一半
樓價GoGoGo
連登真係窮閪集中地
窮唔緊要 又蠢又黑心
邊個同你講間間都俾mortgage link H P 都有
98年 P 上過10厘
8x年 P 接近20厘
係97接蟹貨 03望住其他人用3成價入貨

你接受到就ok,一定冇問題
因為呢個世界有通漲,只要夠錢守到遲早都會返到家鄉
你自己落銀行行一轉先講野啦
傻淡當笑話睇
供樓二十幾年
一加息就好擔心
股市起跌仲勁
傻淡想像唔到咁多人搵多過4-5萬
佢哋個腦handle唔到
傻淡見到供樓嘅錢多過佢份糧就驚到瀨屎 樓爆樓爆
唔好買樓
供緊就無計
因為買股嘅唔係個個孖展咁買, 正股Strong Hold個個都識
但買樓做按揭就係做咗槓桿, 9成按揭即係10倍槓桿, 跌破買入價一成就變負資產, 就算無人追你收樓都係有心理負擔

有喎 啱啱轉埋按啦

有料 不過我睇法係今次遲早會郁P
識得time the market 個個唔洗做發達喇

03年三成入貨———>97接貨———————————-——————————————————>都係等下租住先宜家太貴 跌再買 等下等下等到同期朋友開始供斷 有多餘錢享受生活 自已就就嚟退休冇收入 仲要每個月煩緊點樣交每年不斷加嘅租金懊惱自己當時唔係覺得要有生活唔係生存先唔買樓 點解係我供斷咗嘅朋友先有生活 我依家就生存
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞