民調:認「我是香港人」創5年新低 自稱「中國人」增多

144 回覆
24 Like 367 Dislike

香港「50年不變」承諾進程踏入一半,香港民意研究所(香港民研)周二(21日)發表最新一份民調,顯示認同「香港人」身份的指標繼續稱冠,但分數呈現跌勢,更創5年來新低,30歲以上受訪者開始傾向認同「中國人」身份,而18至29歲青年自稱為「中國人」的比率只得2%,仍處於低位。

時事評論員袁彌昌認為,香港自2019年反送中運動後的政局動盪,要離開香港的人相信已「走得七七八八」,而今次民調反映本身對政治現況有所不滿,但又繼續留下來的港人,特別是30歲以上,在心態和身份認同開始有所調整。

袁又指出,是次調查亦反映一個重要數據,在2019年後,年輕一代對自認為「香港人」仍非常強烈。執政者對青年人的策略是「放棄」抑或「拉攏」,以達至整體人心回歸,值得社會留意。而今次結果反映,30至49歲一輩開始較認同「中國人」身份,或令官方有所鼓舞,顯示只要年輕人至一定人生階段,當經濟條件獲改善,例如已置業,身份認同感會出現「轉軚」,這對未來北京「人心回歸」的工作帶來啟示。他又留意到,執政者近期在不同媒界的兒童節目和教育,明顯瞄準幼童宣傳意識形態,及早令未來青少年建立國民身份認同感。

香港伍倫貢學院社會科學院講師黃志偉則形容,當權者未來「挽回人心」工作「非常艱鉅」,建議有「武官治港」形象的新一屆政府必須「做實事」,着力改善民生,並廣納百川,以賢能者為先,令不同族共融合作,才真正有助香港穩定發展,亦更符合香港作為國際金融中心的多元價值,否則只顧以強硬手段強行要求港人「絕對忠誠」,會適得其反。
傾向認同

明報:
18至29歲自稱為「中國人」嘅只有2%,而30至49歲、50歲或以上嘅組別,分別有17%同23%嘅人自稱「中國人」。至於自稱「香港人」嘅比率,18至29歲有76%,30至49歲、50歲或以上嘅組別分別有40%同29%。
30以上一係移民一係順從
時事評論員袁彌昌認為,香港自2019年反送中運動後的政局動盪,要離開香港的人相信已「走得七七八八」,而今次民調反映本身對政治現況有所不滿,但又繼續留下來的港人,特別是30歲以上,在心態和身份認同開始有所調整。

想請個時事評論員黎講下真話都難, 要請呢個閹人出黎9up
躺平 算唔算順從一種
每日150個(聲稱)
走又走咗咁多人,咪玩啦
佢會話你聽上升, 但唔會同你講都係得17%, 而且認「香港人」既有40%
pin
08年D人已經自稱喇
咁真係多咗好多支那人喎
08上得高登9up,咪今日30歲以上班友
係香港人都已經走曬or走緊
儲緊錢啊 屌你老母
但心個句:

"我係中國人!"定"我係中國人呀屌!"多呢???
智商檢測?相過啲今日應該重入緊筷子
香港係中國一部分, 所以冇第二本護照一律當中國人處理,
你今時今日住在香港 同中國冇分別 仲講真話?
依家啲民調 一條9答 一係唔答
冇人敢答, 驚話自己係香港人都犯國安法
香港自2019年反送中運動後的政局動盪,要離開香港的人相信已「走得七七八八」

on9,呢個移民潮起碼玩十年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞