誤用清潔劑清潔石英石檯面

67 回覆
0 Like 17 Dislike
有冇用紙巾up住幾個鐘?
似無縫石多D
師兄點樣學?
唔係腎石咩
唔識但又衝出黎
如果純粹想睇下打磨,youtube 大把片

但你一般人係冇地方俾你練習,冇石俾你練習

而屋企又唔容許你咁樣玩

建造業好似有得上堂,上堂學同埋實際要做係兩回事,講緊以職業嚟計,學完都可以唔識做。因為打磨又係好講經驗,例如幾時乾磨,幾時濕磨,本書講唔到俾你聽。

同埋聽人講,建造業教嘅嘢係好舊,而實際成個打磨行業用嘅工具都進步緊

拎屋企張枱嚟玩
其實建造業教啲嘢只係令你對個啲嘢有認知
再真係出去做真係另一回事!
同是天涯淪落人,我都係用同樣嘅石,當初乜都唔識,見到石面有啲水漬,就說明都無睇就拎咗支洗石水去噴,結果搞到毀容咁,新裝修得幾個月,個刻心痛到仆街

跟住上淘寶買咗幾款聲稱可以拋光石面嘅產品,但最終都係無L用,最後淘咗幾塊呢啲手磨片,成塊石面磨幾次,最後由白滑反光石面,變做磨沙石面,雖然還完唔到以前個樣,但起碼叫消除咗啲印

毀容時:

修補後:

樓主可以參考下以下做法。btw,樓主搞衰咗唔好賴我,有錢就搵專業搞。
https://www.xshine.tw/pages/%E5%A4%A7%E7%90%86%E7%9F%B3%E9%87%8D%E5%BA%A6%E9%9C%A7%E7%99%BD%E9%99%A4%E6%B1%99%E6%8B%8B%E5%85%89%E7%B5%84-1
https://www.youtube.com/watch?v=ftrD5XhmgfU

用天然石粉/石粒加樹脂嘅人做石行內統稱叫崗石或大理石人造石
高手

石英石有魚肚金的, 天然魚肚金非常貴。 石英魚肚金d 紋麻麻地因為唔係天然石 ... 用白石做枱面要有覺悟經常要保養
用corian 的話會, 因為係膠黎。同埋耐咗有d 位會爆/裂。講緊8-10 年就會出現。 市面好多唔同牌子嘅人做石(無縫石)我一律建議用dupont 嘅corian

普通人做石同埋石英石入面有樹脂, 石英會好d但係普通果隻放熱嘢都會出現你講嘅問題
以我用火鎗燒石會出印(燒壞石)經驗嚟講,

最耐燒 麻石>部份高級石英石>低級石英石>普通人造石>corian>雲石

(以上非科學數據)

有時個煲印係純粹因為傷到層coating,你只要用拋光粉卒完佢就得,之後打唔打返蠟就你決定

Corian 就用粗砂紙,240號手卒佢就得
價位大約$15000/m2 至$20000/m2
睇板面
未計安裝

而且做你一單,收得平等於白做。

白石比較難保養,硬度一定比一般人造石高。如果有 污跡即時清潔無咩問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞