輸電橋起火災燒 元朗及天水圍(21/6)7:30PM大停電!

592 回覆
49 Like 4 Dislike
真係直接出殯
Lm
點解電係喺橋到?唔係落哂地底?
條橋到底有咩可以著火
正常醫療設備係:
1. Genset->UPS for 一啲無咁critical 既load e.g. 普通病房/out-patient 用到既socket outlet/ power point
2. Genset->UPS-> IPS for 救命工具 eg OT, ICU A&E既pendent/ bed head trunking上既Socket outlet / power point
一半個UPS只係backup到15min / 30 min 所以一定要genset backup

醫院內除咗有間fuel tank room放daily use 既fuel俾部genset用 有A&E既醫院都會有地底油缸俾部genset用 所以genset可以backup到essential load 24個鐘 (我唔記得咗呢個係咪HA既design standard)

萬一genset都唔夠頂 醫院個供電系統都已經設計到可以俾中電/港燈揸部Genset 車黎做供電 但一般只for A&E, ICU, PICU, OT等等既critical department 仲要個loading一定唔夠俾呢啲department run as full operation
下 OT啲燈同所有供電設備唔係有on-line type UPS backup住咩 正常唔會有charge-over blackout
可能唔係每個地方都方便挖地
第一次聽IPS想問下乜黎?
上網搵過下好似係話類似UPS
不過可以比耐D時間, 不過轉氣要耐D (大約1秒?)
圖中圖中圖中圖中圖中圖

希望原圖條友得返5%電唔係住元朗啦
元朗地底好多溶洞
唔適合整地底嘢
搭的士去第二度食飯咪上得番
isolated power supply 你可以簡單當佢係一隻transformer 但secondary side既earthing係同大廈供電嘅earthing isolated

一般data center/ 醫療設備都有用
用途有noise cancellation 特別data center對供電系統既waveform好敏感
第二係防止earth leakage 造成既跳制

不過詳細原理我唔熟
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1654067-20220621.htm

港鐵車務控制中心隨即啟動供電應急方案,從葵芳配電站供電予受影響路段,期間港鐵安排額外人手協助乘客,屯馬綫列車服務於7時55分恢復正常。
社區中的有無電?
英文讀 咪費事釋錯

不過我認衰 下次用全英算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞