點解住成千萬既私樓既老野都可以有$2搭車?

101 回覆
209 Like 17 Dislike
有既 大陸60 歲 係免費坐車添
有千萬樓洗撚搭$2咩
咁好煩
要續個長者做資產審查 成本仲高
邏輯咁撚on9
唔講以為幢千萬私樓係政府送比佢
你以為喇
人地深圳唔使錢添
深圳生果金好似四千幾,要有戶藉
on lung 9 你早D投胎咪有機會囉
你都識講人哋60歲,每年交四次差餉地租養你哋住公屋喎…兩蚊搭車真係好過份?個老人後生仲要買樓交印花稅,我諗人哋60歲人一生交嘅稅,同你到60歲交嘅,差距應該都幾大

你哋公屋60歲打後都兩蚊搭車,重要免租喎
計我話已經攞緊福利嗰班,就應該有$2蚊搭車
香港最唔公平就係啲福利可以重疊
特別係手足阿媽喺大陸落嚟,帶埋幾個老人家落嚟一齊住,一落嚟就即刻有晒福利
個班食住經濟起飛 乜著數都拎晒
所以各位盡量少交稅 多拎福利
生果金一早有啦 咪一鳩樣
諗起econ講嘅價格歧視,最理想當然係有錢人就收盡佢(可能200蚊一程車都唔志在),窮人就2蚊搭車,但事實上係冇可能做到完全基於乘客經濟背景收費,唯有老人統一2蚊(一般老人家使錢慾望都會低啲),後生一般冇咁在意搭車錢,咁先可以利益最大化(我知$2搭車係政府資助,但都可以試下從呢個角度睇呢個問題)
係呀
本身佢地70-80年代搭車都係幾蚊
唔明點解香港搭公共交通工具要比錢
讚成呀, 一於全線公共運輸工具請一班資產審查員, 每個使用$2優惠既既,都要申報資產入息, 先可以用$2搭車
公屋都要交地租差餉
到時你會有過千萬嘅公屋住
調轉講
點解你窮就要比優惠
優惠係政府支出
公帑係由稅收得黎
咁係咪交稅最多既人有話事權同應享最多福利?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞