點解住成千萬既私樓既老野都可以有$2搭車?

101 回覆
209 Like 17 Dislike
人地交稅多過班公屋撚多多聲啦。
對社會越有貢獻,年老時應該越多福利先啱。
老人唔使番工,應該集中搬晒去元朗天水圍,整間老人醫院集中醫療。
人地有交稅,有啲人成世冇交過,甚至工都冇返咪又係拎福利
窮人最鐘意魚蛋論,唔係要自己免費,係要人無,損人不利己,難怪窮
撫心自問, 你想當年有冇幫手投民建聯工聯會呀
冇就收爹啦
政策優惠太多向住老人家
咁係你垃圾姐
邊度搭車唔洗錢?
支出都算

重要同你塞爆繁忙時間車廂
返工放工繁忙時間應取消$2 優惠
盧森堡
咁你咪去盧森堡囉
公道講
老野又點會揀peak hour 搭車
比佢地平d搭巴士mtr 唔係問題
(不過小巴就因為容量問題其實都幾阻)
問題係你出$2 係政府去包底
姐係納稅人比錢
黨鐵唔會有動機去幫你諗
反正有funding 你包底包到$2
我緊係唔驚條數大㕸
除非你話黨鐵呢d 去食番部份呢d cost
咁佢地自然會諗點用票價去吸引廢老避開peak hour
(你試下non peak hr $1.5 ,起碼平時搭車會少d要讓關愛座

認同部分安老政策唔應該用貧富去區分
(eg 醫療 大型交通 等 比較必須ge,但唔包括劃一比一舊錢ge 生果金,不贅)
因為現時生果金唔做資產審查
其中一個原因係要balance 番查可能會傷廢老自尊,同埋減少一d 真係窮ge人攞ge 意欲,其二係會增加左政府支出,有可能濫用ge cost 少於因為審查而引申出ge cost

但香港地呢個咁資本主義ge社會
居然係呢方面咁撚左 咁福利主義好似唔洗錢咁
最起碼都要d 公共事業食番部分cost啦
除非真係庫房水浸啦
呢幾年玩防疫仲未夠高cost?
人口老化呢d唔係講少
你而家見唔到係因為個天平慢慢斜緊
但當個天平開始支出大過收入再食人口老化
你做乜都搞唔掂

垃圾政府
又點會諗呢個角度?
你呢一代又反政府又盛
洗撚諗你?
廢老們乖乖聽話
咪鬆手派下錢lor
話尻之你到2047 爆煲
到時你97出世班人,50歲就黎要plan 退休
sorry 要用mpf 填爆煲ge 錢

而你呢一代?唔撚諗由尻你死
反國教反送中反得咁開心?
無志氣的話,緊係無得你住啦

另外公平咁講,長者後生時都無免費教育啦,你有冇讀好書先
有志氣就一定有千萬豪宅住?
有免費教育就要有$2搭車?
有無讀好書又關$2搭車咩事?

你其實係點公平咁講
仲難過美國呀小朋友
咁你咪唔好去囉又要去唔到又要發盧騷 廢佬
留係香港打飛機
能力
任何人到60就有2蚊既權利
用唔用係你既選擇
有咩問題
人地交咁多稅
上市公司交利得稅 唔係佢自己比出黎
咁間公司係佢架嘛
錢佢賺架嘛on9
大股東 長和/長實 佢得3x % 股權only
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞