而家d日本蛋越來越平

304 回覆
1279 Like 19 Dislike
無錯,要睇款
依加好多都係係香港代理既日本蛋
果D 質素只係一般,好過支那蛋咁解
要靚真係要去Sogo/Apita果D 買水貨日本蛋
其實日本生食蛋另有一套無菌標準
係貴好多的
所以果D 平價日本蛋我都唔會生食
係96%
可生食蛋還可生食蛋
普通日本蛋好易變壞同一定要煮
過左expiry 一兩星期入面有機會黑左
個日子係真係要跟
如果expiry 前幾日生食,奶硬野
想問有個tamago logo係咪都未必可以放心生食?
有冇link 我見唔到有17蚊喎
星期五至日去hktvmall實體店有36蚊兩排
日本紙57啦
仲有得再跌
平嗰啲好難食
飛機貨同船貨

生食用同熟食用有分
船貨只可熟食用
吹大左 好多唔好食 食美國大蛋算
生產期七日內最好
平價蛋個盒好似寫明加熱用呢三隻字
生食寫明“生食用”
會唔會係印咗日文字包裝嘅大陸蛋?
“生食用”同“加熱用”係完全唔同嘅生產方式。加熱用就算有排未到期都唔應該生食
我拎開個間公司
上年年尾有段時間直頭冇貨
佢話日本疫情問題 啲櫃落唔到黎定唔知乜
唔太記得
佢有另一隻款好似可以生食? 但貴d 無買過
蘭王都冇平到
理論上係有LOGO 就OKAY
http://jlec-pr.jp/zh-TW/egg/egg-logomark/

但生食既蛋佢地個盒通常會再標明<生食用>(可以賣貴好多)
同埋個盒通常係特別包裝
我會盡量買呢種 雖然真係貴
但年紀大身子差,肚痾睇醫生都唔止果個價錢
其實係好事,易壞證明夠天然
支那蛋隨時放幾個月都無事 唔知佢地餵咩俾雞食生出來的
建議唔好
諗起幾個月前日本先發現聲稱熊本縣產嘅蜆都係蚑泡嘅假貨

日本市面上8成蜆均標榜熊本縣產,但這3個月間蜆銷售量約有2485公噸,對比熊本縣2020年全年捕獲量的21公噸,數量差120倍。
https://hk.sports.yahoo.com/news/%E6%97%A5%E6%9C%AC%E8%9C%86%E7%88%86%E5%81%87%E7%94%A2%E5%9C%B0%E7%96%91%E9%9B%B2-%E7%86%8A%E6%9C%AC%E7%B8%A3%E7%94%A2%E8%9C%86-97-%E9%83%BD%E4%BF%82%E5%A4%96%E5%9C%8B%E5%85%A5%E5%8F%A3%EF%BC%9F-020236776.html
船運蛋日本一般上架有90日期

少過一個月多數舊蛋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞