宇宙墻真的存在?在150億光年之外,科學家發現了「墻」的存在

206 回覆
37 Like 228 Dislike
上個月(2018年10月),一則“科學家發現了宇宙牆”的“新聞”開始在網上流傳。這些“新聞”來源不明,大多數並未署名,每篇文章也略有不同,不過意思都差不多。

照其說法,“意大利的科學家們在離地球一百億光年之外的波江座裡,發現了一條橫跨35億光年的真空帶,也就是所謂的宇宙牆。在其內部,不說星團、星球了,連點暗物質都沒有,像一堵牆一樣,為宇宙劃出了邊界。。。。。。我們的宇宙被一堵牆包圍著。一種可能是,我們是由某種更高的文明培育起來的試驗場。

這如果是真的,那真可謂是轟動全球的發現,我的一些朋友紛紛轉發,甚至有比較專業的紙媒在其公眾號每天發布的科技新聞中也引述了,雖然該報編輯謹慎地刪去了“我們是由某種更高的文明培育起來的試驗場”這種過於科幻的說法。

但其實這整個故事完全是一個假新聞:其始作俑者不知是誰,那些文字略有不同的“報導”大概也都是相互抄襲的,而其內容則是通過在一個真實但並不驚人的科學新聞裡塞進大量誤解和臆想的內容後砲制出來的。
你當宇宙係一個球體,出面空間有好多唔同宇宙球體
海的那邊是…敵人
繼續返工
萬里長城幾長?
我話佢一千公里長你理唔理解到?
宇宙空洞係零幾年果時已經有呢樣野架啦
不過近年改左名叫宇宙牆先至多人提左..
出名D既有 牧夫座空洞 波江座空洞..
宇宙咁大好多呢種情況..

做人真係咁唔洗咁辛苦同執著
宇宙膨脹緊 local group 因重力stay together. 人地個group 咪遠左 膨脹速度快過光速到時你除左local group 外全部野都睇唔到 然後繼續FF咩入黑洞可以係第2個local group既白洞出番黎呢D on9野
世界嘅主角呢
墻你老母
神未招標啫
呢啲係宇宙土地儲備來
咁都有個盡頭架
無條邊線點樣膨脹
咁咪直接無限
發現機界賤種
成日話14億係井底蛙
其實70億都係井底蛙
其實全人類都應該要讀天文學
要從小學開始教
生存喺宇宙 點可以畀大氣層隔住
就當自己真係淨係生存喺一個球體
咁單純 咁幼稚 咁冇遠見
依家啲政治家 就係唔理人類生死存亡
淨係掛住權鬥 同利益爭奪
因為佢對眼 睇唔到無窮無盡嘅宇宙
我想介紹一本好書俾大家
The universe in your hands
by Christophe Galfard
作者係Stephen Hawking嘅學生
希望有人睇完 明白
跟住將來同自己仔女講宇宙
唔好做一個淺陋嘅人類
有言論自由嘅國度
總之屬於支那(如果契哥唔要)
樓上幾個reply都曝露咗自己嘅智商
篇文依段明明係講緊空間,但依家淨係得個長度,咁我撚知個空間有幾大
一個問題都都解釋就個源頭係咩
誰創造宇宙 如果係神 咁神又係來自邊到 如果係自然形成 咁所以既自然又源自邊到
呢個問題不斷遞進 好抽象
機界賤種垃圾po 拉
借樓屌樓主個 墻 殘體狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞