浴室做防水一問

36 回覆
0 Like 0 Dislike
岩岩開始做浴室防水 拆曬d磚之後 正常咪要批盪 整平個地板同牆身先油防水 想問如果見到地板同牆身都唔平 同做完防水 深色既位唔均衡 一達達咁 係咪好有問題?
師傅用既料係 spec cw100
其實做完防水壓番24個鐘就解決你既問題
即係其實唔平都安全?
但我見 牆身都似冇批盪過就咁上防水層 咁係冇問題?
我見係好多碎石粒 冇清走 宜家同個防水層一齊乾左
防水剩係做防水 如果你想平唔係應該搵人整平先咩
不過應該無問題掛
我見上網d 人係話批盪完 平d先做防水
正常就定位,落喉,批盪,防水
我都見係咁 但我見佢做完防水 個浴室地面 都係好多石粒 又凹凹凸凸咁 其實有冇問題?
冇乜問題,正常地下唔洗批,淨係批牆身
搭單一問,用緊果個浴缸有五六個一毫子咁大既圓形啡色銹斑
如果成個浴缸換洗唔洗重新整防水層

我自己手殘噴左砌模型既白油搞到咁⋯可以點搞⋯
因為地心引力,你牆身如果唔平,痴瓦仔果時落厚膠沙係好難做,所以要批到差唔多, 件瓦一痴上去就係, 咁你地下就算凹凹凸凸都好, 你落英泥沙倒落去,上面放件瓦就乜都平
防水你試水果時有無漏先

無就應該ok
原來係咁 多謝Ching解答
但個師傅話聽日會幫我做過 整靚d 咁其實洗唔洗?
有時我怕係唔識野 等陣激嬲師傅仲大獲
未試水呀 我係佢乾緊果陣 趁今日放假上去睇
你依家係拆左個舊浴缸再整過?
其實唔洗, 純粹怕尻左你應酬下你

你自己諗下有冇實際作用, 諗下我講得有冇道理,自己思考下
係呀
哭左 我態度唔差架 只係防水位緊張 所以問
唔是西客
其實層防水個概念就好似帶個condom咁,正常做法
1.掃清表面上嘅塵,同碎石
2.落少少水
3.再油防水
4. 等佢乾
5.最後先再批盪/盪地台

咁就算啲水經批盪滲透到防水層,都會有個condom頂住預防再滲透到下一層
天拿水
防水層,你就當係一層膠膜咁,只要層膠膜唔穿,就一定防到水,油防水嘅面有啲啲唔平,無大問題,但地下正常唔應該有沙石,咁會影響到防水層食唔死。正確做法係清乾淨果面,先油防水料落去
正確
你真係超級驚既, 咪叫佢同你油3浸防水,正常就兩浸,指定用隻靚既防水料, 例如呢隻

等佢做完要求試水,試一晚水,有啲咩事你樓下自然會call你

試水果時, 放個磚又好,乜都好, 喺個水位劃一筆,第二日返去望下水位有冇低到
我就係見個面好多沙石俾層防水油埋乾左 好凹凸 所以先問佢 btw 好detail Thanks Ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞