[不推文]玩咗交友app一排勁有感(59)歡迎玩膠圍爐

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
祝大家早日出pool
出咗pool 嘅都可以分享下

以下前樓豬意見只作參考:

@咩APP最多人玩?
係香港而家黎講應該係以下幾個APPS最多香港人玩
Coffee meets bagel/CMB:大家講起想認真識人就會話玩CMB,但其實而家無論咩APP都一樣多SALES,CMB都唔例外。
CMB特點係每日只會派特定既MATCH畀你睇,如果你同對方SET既preferences都match到(例如大家揀既歲數/身高都within range),大約每日會有十幾個係suggested度派畀你揀,你LIKE曬都係唔洗畀BEANS/豆既。discover度就會隨機出,你要like就要畀beans,beans用完就要課金架啦。你真係想體驗下課左金有咩分別,其實可以用佢7日trial,試用完先決定係咪真係課金。Chatroom會係七日後自動expire,想繼續係app傾就要俾豆。不過樓豬試過同人瘋狂傾計,個chatroom會自動extend。
CMB password: 年齡+身高+相數目,身高可以改。

Bumble:其實同tinder好似,都係swipe left swipe right,無CMB咁多花臣。但個人覺得入面多外國回流返黎既人玩。個app以女仔做主導,就算match左如果女仔唔出聲先都唔會開chatroom
好緊要既一點係,你一SET UP PROFILE佢會畀好多PROFILE你睇,當你每次SWIPE個陣其實佢係幫你建立緊data base,第時派畀你既PROFILE好多都係根據返你一開始SWIPE人既PREFERENCES去派。

Tinder:哩個好經典好出名都唔多洗講啦樓豬覺得tinder真係好悶,入面好多假相同埋sales,試過swipe五分鐘都無一個like得落

sweetring:聽講男user一定要課金先可以like到人同埋send msg,所以相對比較chur?
因為個陣可能filter set得唔好所以d msg係咁入黎,而且我一like佢又會幫我自動send msg(一段預設既INTRO)畀對方,唔係太習慣所以玩左一日就del左

omi:無玩過但聽講同tinder差唔多

GOODNIGHT:傾電話式交友app
現任樓主體驗:
唔課金基本上Match唔到

Heymandi/HMD:唯一一個唔洗用相既交友APPS,可能因為無相所以大家話題好似大膽D。樓豬玩過一個禮拜HMD,女USER D CHAT INVITE真係多到接唔切
有幾個TERMS一定要識:紀巴=紀律部隊,人地=有另一半,SP/FWB/SL=sex partner/freinds with benefit/secret lover,簡單黎講即係約炮囉。
聽男仔講就話入面好多肥婆,聽女仔講就話入面好多人淨係想約炮
但樓豬就覺得用黎kill time一流,但要長遠傾或者發展就係有D難度啦。

@課唔課金玩好呀?
樓豬就真係課過金玩啦,CMB/BUMBLE/HMD我都課過,但你問我有無分別,我就覺得分別唔大啦。
除左可以一次過睇曬LIKE既人之外,其他功能真係好雞肋

@如果想玩有相既APP,擺咩相好呀?
樓豬建議擺相既順序係一張全身相,一張半身相,一張大頭相
想再多D就擺你玩活動既相,同朋友既合照(但最好遮住人地個樣),有寵物就擺同佢既合照
上面既相可以睇到你既身形,你既樣貌,你既興趣,你既圈子,等人想由你D相開話題都容易D

@PROFILE打咩好呀?
PROFILE切忌打論文,無人想睇你千字文呀,簡單D描寫下自己性格,痴身就寫痴身,鍾意獨立既另一半好需要me time既就寫埋。雖然好多人都係唔睇profile架啦不過都唔好咩都無呀,乜都無好似sales

@玩app有咩要注意?
第一樣同最重要係保護自己無論網上面定係出黎見都好,無論你係男仔好定女仔好,一定一定要保護自己。
世界上好人好多,但壞既人都唔少,你永遠唔知哩個識左幾個鐘幾日既人係咩人,
佢表現得幾真心都好,都唔好以為自己好了解佢
另外就係唔好咁上心,玩apps快來快去,哩個唔岩就好快搵到下一個,傾左一陣就上心或者投入感情,但對方又唔係認真既話就好易受傷

請用不推文回覆
新post 留明, 又賣下廣告先

[Tg] 放低TG就會有人搵? (118)

https://lih.kg/3042658

歡迎知音人

https://t.me/oncheungroad
想問對方自己del hmd 係咪就會顯示對方已經離開? 因為好幾個人同時同我講話佢del咗app,我再入返去睇係顯示對方已經離開? 純粹想知下,因為想清chat list
我做法多數講完嘢就del咗個chat 反正佢覆又會彈返出嚟 唔覆又唔會再出現
依家慣咗啦,要傾偈去hmd算
早啊各位
早喔各位
留名R水吹
玩hmd咁多一嚟就攞電話轉WhatsApp?係sales定咩
Cmb 可以識下catgirl type,今日碌到1/4都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞