完全唸唔明Ado憑咩紅

65 回覆
45 Like 155 Dislike
佢首成名作"うっせぇわ"得個嘈字,完全唸唔到點解爆紅,可能純粹係抒發到日本人內心對生活既不滿先爆紅
講真佢唱歌無咩技巧但把聲又唔係好聽,完全唔明佢有咩資格係one piece到搵咁多名人幫佢作曲填詞,琴日聽左首主題曲,更加覺得佢係咪好似mirror咁造星造出黎完全同龍與雀斑公主個個代唱無得比
https://youtu.be/1FliVTcX8bQ
你提起佢首歌"うっせぇわ"
我就想開心share一下香港網絡歌手Enn Cover 嘅「收皮啦」
https://www.youtube.com/watch?v=4Q3eqJZxJPs
廣東話版歌詞更加貼地同入肉

之於Ado本人,呢位我無跟開,唔多講了
暫時覺得最好聽嗰首係giragira
人地仲有好多好歌
https://youtu.be/aZWy8nV0EJY

所以你咪做5年人工都低囉 一首就judge人 所有作品
屌你佢唱 踊 咁撚勁 把聲個穿透力癲到
要知到Giga Teddyloid嘅house style trap歌唔係個個carry到 未見過一個cover追到ado 車尾燈
其他歌都唔講了 始終把聲咁爆唱慢歌都真係未必個個啱,但唱功係一定有的
Sorry, 聽完更加唔明佢點解會紅,淨係識嗌歌,但又唔係嗌得好聽,同aimer lisa完全無得比,但日本個邊已經捧到佢上一線歌手重要係大公司簽佢,應該係我唔識欣賞
佢唱腔有2-3種,每種都好有個性,唔係一咪鳩嗌,不過佢鳩嗌係最好聽,又不過新個隻one piece好垃圾
講真估唔到除左強國人鐘意聽鳩嗌,日本人都好依味
睇ado個專訪佢講唱歌完全係自學"小學六年級開始鑽研翻唱作品及翻唱歌手",講真大把網絡歌手唱得好過佢,但可能其他個啲個個都差唔多,得佢鳩嗌日本人內心既不滿所以跑出啦
有冇真人圖?
有,但似TB
圖?
我都唔中意うっせぇわ 呢首歌,歌詞層面同連登叫春冇分別,不過對於佢唱功作為一個十幾歲嘅𡃁妹係唱得幾好。

我諗係首歌太hit trigger到好多人反,一黎首歌真係冇乜特別。日本都好多人話中意首歌夠catchy,狂嗌うっせ うっせ うっせぇわ 就得。
無咩技巧把聲唔好聽
有個人風格
其實Ado同Lisa都唱開激昂type嘅歌,兩個style差唔多,但聽落真係似anime啲片尾曲。如果比喻做藝術品,會歸類入can food art個type。
你覺得嘈接受唔到係你問題
同有人鍾意抒情有人鍾意death metal咁
佢成名首歌又真係幾嘈
夜のピアノ 同 会いたくて 都正撚到傻
聽左先出post 啦
唱功係有的,聽下 踊 ,唱功好癲
個人最鍾意踊,阿修羅,gira gira
發現最適合聽うっせぇわ 係當你收工,踏出office 個下聽就要播,鳩嗌晒所有冤屈氣,好減壓
試下咁樣聽
技巧勁,嘈唔係問題,但唔鍾意佢把聲
佢啲cover好撚正
剩係音域咁廣都無幾多人啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞