居屋2022 安達臣 安秀苑 vs 東涌 裕雅苑

84 回覆
3 Like 27 Dislike
東涌, 不了
半山仲想點窮L都學人住到半山
一定係東涌!
利申 住緊安泰
東涌不了
安秀苑
景觀:中高層以上全無遮擋,居高臨下飽覽開揚景觀,遠離繁囂
部份單位更屬於背山面海

設施:
消防局、警署、社區公園、廣場、湖泊公園、石礦公園及岩壁。將設多用途廣場、共融遊樂場、兒童休憩處、健身站及太極園等。

石礦公園提供眾多社區康體設施,例如中央草坪及園景花園、步行及緩跑徑連健身設施、單車公園及單車亭、露天劇場、觀景台、歷奇遊樂場、寵物公園、野外定向運動設施、戶外多用途球場、足球場以及小食亭等。

岩壁坡台上將設置遠足徑網絡,並連接西貢衛奕信徑第三段,料成為行山熱點。岩壁設數個觀景台供市民享用,部分觀景台位處主水平基準以上310米,可飽覽東九龍及維港景致,其中約0.6公頃觀景台會劃作商業地帶,並在岩洞內設咖啡店、餐廳、精品店及零售攤檔等用途。

不論係長者退休消閒、小朋友放電、或都市人放假享受戶外活動都唔需要花費太多

樓價:1,530,300 - 3,254,900,輕鬆供樓冇壓力 (附近安峯開售2萬幾蚊尺)

醫療:多間醫院及診所,大勝東涌等地區

交通:雖然唔算方便,但優點係冇乜閒雜人,適合愛清靜人士
安達臣家陣未住哂人,返工放工時間上落觀塘已經塞爆,配套完全跟唔上
我地係公屋大單位 要$6000幾雙倍租
東涌! 有海景
安秀 世一
安秀半山區有維港海景
安達臣係慘在比垃圾站 消防局 中小學 警局包圍….
石礦場有咩唔好?
當你4個人大單位, 交雙倍姐係全家月入過10萬至15萬
不如到兩老過65,事但1個除名,買樓算鳩數啦
6000蚊4百幾呎住過世啦on9
試下中上環返工邊個快啲

簡單啲講

機場/中環一帶/新界西/九龍西返工:東涌

九龍東/港島東返工:安達臣
真 啲傻仔以為市區就一定方便啲 比佢地試下就知

btw返港島東都最好揀安達臣
驚有氡氣
兩邊交通都差
民生配套東涌好些少

我投東涌一票
好簡單,住安達安泰嘅人都屌啲交通垃圾、每朝要排隊搭lift去巴士站/秀茂坪商場安秀仲要再入啲
話揸車揀安達臣嗰班
條新清兩繁日日塞到去壁屋
朝早無返9個字都未落到彩虹
仲要無其他路走

相反東涌其實唔係想象中咁遠
最重要係因為公路少塞車同埋地鐵夠少站夠快
利申︰住過西貢
新清同寶琳路(落將軍澳道)每朝都塞到閪咁,冇地鐵真係搞唔撚掂
安秀係山打風又癲 凍又癲 勝在市區 配套要慢慢先有 或者要落返安泰

東涌夠大 附近外國人多 交通算方便 但一班車好耐 要較岩時間 出荃灣25分鐘左右 但無24小時野食 7仔 ok都唔係24 10年後有mtr

如果地鐵中間同右半部做野就安秀
左半面就東涌
裕雅苑係正東涌站同將來東涌東站中間
唔算近地鐵
不過生活配套上除著區內人工增加應該會好好多
裕泰表示:
東涌有無凌晨車銅鑼灣返?
有,巴士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞