覺唔覺得Top Gun 2 Maverick吹大咗

54 回覆
13 Like 171 Dislike
絕對非專業影評,個人感受想分享同討論下

我覺得好嘅位
- 特技/ actions喺飛機入面,同飛機嘅互動咁難做都拍到個刺激感同夠清晰
- 個strategy解釋得夠簡單就算完全唔識/懶得理解飛機/army/戰略嘢嘅人都容易跟到
- 整體節奏明快冇悶場
- Tom cruise 演技唔錯,無論係兄弟情或者緊張action位

我覺得唔好嘅位
- 太多場景冇乜特別必要咁照抄top gun1,直情有啲cringe worthy。例如rooster彈琴,topless打波,sex scene訓低果下,女主角要有架靚車出嚟
- 近乎冇top gun團隊精神熱血位,打波果場唔足夠展示團隊精神
- 近乎冇展現任何個人能力/性格/背景,我明白個主角係Maverick但明明每個團員都叫係top gun graduate,仲有連Maverick選擇top嘅隊員出個mission都冇解釋過點解佢地幾個係top, Phoenix似乎係最勁但冇展現過勁啲咩,除左rooster其他人就卒仔到連名都唔記得咁滯 (係咁易表達過hangman好寸,當然rooster 就勁多篇幅啦,但其他人係近乎零);再加上佢地要去一個life or death mission,去之前近乎零shots show到人性,例如佢地都有家人/愛人或者情感等等,搞到成件事好唔relatable
- 根本無需要勁大篇幅講Penny,有romance正常但係唔洗用勁大段講佢個興趣sailing,另外佢個女嘅出現亦都完全冇意義係浪費咗大量時間(本身可以用嚟講下隊員)
No
唔覺
唔覺
5覺
劇情可能一般 但係個畫面震撼程度好高
成個觀感好緊張刺激 再加上賣下Tom Cruise 情懷
已經係一套好好嘅電影
唔覺
唔覺
唔覺
需然有d無用既scene, 但睇個時唔會覺, 淨係覺得好刺激,需要抖抖。
Btw我覺得感情戲係成套最差
同意啲隊員好路人feel。女隊員咁正咁少鏡頭。
樓豬講個啲位做齊晒可以夠拍3個season
快走
人地致敬唔係抄
個問題係可以講少啲penny+個女
交代多啲隊員,件事合理好多
唔覺 講完
成篇文睇都唔撚洗睇
致敬還致敬,成件事係跟足到以為呢套係top gun reboot
續集個劇情好少跟到咁足...
on9
套劇播十個鐘就可以滿足你所有願望
我讃成冇太多交代其他隊員背景等嘅戲,但考慮到依家套戲已經兩個幾鐘,放棄呢部份亦無可回非,睇吓將來會唔會有director’s cut version加返上去。
你中意點就點啦
問題係依加一套正常電影都無
咁簡單都無一套做到
套套唔係多元宇宙就blm,lgbt
加上製作認真畫面靚
呢套係戲 唔係劇 邊夠時間交代咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞