要班黃營KOL/商人補償返在囚手足/流亡人士有乜問題?

7 回覆
9 Like 9 Dislike
喂,呀哥,你哋之所以有咁多材料去講嚟賺錢,都係建基於好多人去犧牲,喺自由國度講人話好廉價個咋。
我都支持喺外國搞黃色經濟圈,畢竟人都要食飯,益同路人總好過益敵人,有錢就可以影響好多嘢。
但咩叫同路人先?前一帶一路支持者又同路人、捉鬼大師又同路人、前TVB主播又同路人,光譜闊撚過西隧玩咩?
好啦,當你真係痛改前非想贖罪,無問題嘅。但係咪應該畀返啲誠意出嚟?例如成立基金專幫返在囚手足/流亡人士/任何弱勢需要幫助嘅香港人。
如果搞完一大堆商業活動,到最後原來大部份錢落咗商人個袋,個商人仲唔知係咪借黃搵食自肥,我畀錢你賺做乜鳩?唔直接捐畀細葉榕基金?
當我窮到燶時都堅持請啲手足食下飯,如果係普通人,參與活動無直接得益嘅,我梗係唔會鬥黃。
但你哋靠黃賺到盤滿缽滿,仲對有需要嘅同路人一毛不拔,真係當佢哋CONDOM呀?預咗你哋唔會個個畀得多,做下樣都唔肯?除非你就係弱勢嗰個,自己都未顧得掂啫!
我時間有限,睇唔晒咁多位KOL有乜善舉,咁佢哋聽眾可唔可以列舉返出嚟?
係囉,一般移民人士就話去到海外都要謀生,嗰班kol個個本身喺香港都有名有姓,至少都中產階層,去到外國開個patreon賺會員費,Youtube又有會員、打賞同廣告分成,既然話去到外國就係想幫香港呀嘛,香港一大班因為政治坐監嘅人,已經要幫咗先啦
黑心啲講,好多食政治飯嘅人真係覺得憑自己本事食,根本無群眾支持,佢哋乜都唔係。
唔想批鬥
不過如果有更多人出手相助
細葉榕就唔使成日告急
啱呀,根本佢哋啲錢靠群眾課出嚟
佢哋嗰啲政見同評論
又唔係真係政策研究
成日靠自己識到咩人,收到啲風
再加埋肉眼見到嘅正苦做緊嘅嘢
就叫做分析
再唔係咪自己作一堆terms出嚟洗班fans腦囉
所以我一直唔明點解有人當佢哋神咁拜
錢已袋,理撚得你
有水魚唔通唔劏呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞