[J-POP]milet集中討論區 [11]

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
最簡單暴力解決辦法,轉做還迴立體聲咁播
其實我是想知係點樣整到咁
樂器底聲同人聲合埋左,有時為咗方便執下啲音。會將樂器同埋人聲個底聲分開處理,執靚仔晒再合埋一齊。你聽到嗰啲人聲你當好似去唱K嘅時候得樂器嘅純音樂,但係一定會有少部份嘅人聲係下面做底
唔知點問
我意思係有時佢唱嗰一句
係好似分開咗兩邊咁
而其中一邊係好似delay咗0.5秒咁
即係好似兩個人合唱聽到係兩把聲唔係完全同步
咁可能係歌手問題
痴筋
咁都講得出
我以為你有料啦
原來老點
我上面講到咁都唔關事,咁會係咩情況
一係就真係個後製整出嚟嗰隻歌係有問題比呢套靚喇叭聽得出,一係就係你套喇叭有問題
唔知點問
我意思係有時佢唱嗰一句
係好似分開咗兩邊咁
而其中一邊係好似delay咗0.5秒咁
即係好似兩個人合唱聽到係兩把聲唔係完全同步
咁可能係歌手問題
痴筋
咁都講得出
我以為你有料啦
原來老點
我上面講到咁都唔關事,咁會係咩情況
一係就真係個後製整出嚟嗰隻歌係有問題比套靚喇叭聽得出,一係就係你套喇叭有問題
唔係囉
好多歌都係咁mix
你聽我條link
一開始嗰幾句係咁
之後唔係
之後去到can you see my frozen dream嗰段係咁
之後人聲又得返一條track

我就係想知佢到底係錄兩次吖
定係delay咗少少其中一邊吖
定係好似珍寶珠咁話pan左都pan右
can you see my frozen dream嗰段其中一條女can個個位細聲左小小啫之後人聲個個位 , 佢兩個把聲都聽到啊冇咩大問題. 我覺得佢兩個係同時一齊錄
例子: https://www.youtube.com/watch?v=EMomgbATgBE&ab_channel=%E6%BE%A4%E9%87%8E%E5%BC%98%E4%B9%8B%2FSawanoHiroyuki%5BnZk%5D
唔是喎大佬
cage一個人唱傢咋喎
你聽頭一段
好明顯係左右嘅人聲唔係置中,好似唔係同時間唱咁

之後去到ordinany life alluded me係得返一條人聲
跟住嗰句for my duty you are losing me係有和音,但佢和音而有兩條track嘅感覺係唔同一開始嗰幾句
即係話
有啲歌會有幾句佢mix到人聲係左有左出右有右出
所以會聽到同一條友但一條友喺左一條友喺右咁

但正常係左右同一條track所以會聽到人聲係中間
答案似錄兩次
咁如果錄到兩次一模一樣
咁合埋咪變返一把聲
佢明顯兩次唔一樣啦你唔講我一直以為兩個人唱
你呢個答案有待考證
我偏向覺得係一條track delay咗其中一邊0.x秒
搵到首冇咁嘈聽得清楚啲嘅先研究到
好多歌都有好普遍
但就咁講又講唔出咩歌有
一般嚟講會錄兩take以上,咁樣做法首歌會organic啲
用返同一take嚟process會有個問題就係聽眾會聽得出,當然你做電子音樂另計
你對耳嘅靈敏度比你諗嘅更高,你覺得係同一take嘅話多數都係啱同樣地如果係兩take嘅話多數都聽得出(因為一定會有分別etc. 呼吸長短、咬字、發音等等)
例如你post澤野果首,我會覺得係同一take hard pan再加effect

咁我喇叭角度向內擺多啲較返啱角度
是咪會聽到喺返正中唔會兩條track先

答案係唔會,因為佢process過,phasing唔同咗係唔會合得返埋
不如你試下唱
一條用一take嚟加effect或者改相位
另一條用兩take合埋聽下有咩分別

我想點皇后大道東
應該唔犯國安法

我之前上網睇完解釋相位都唔是幾明
將啲喇叭線掉轉插會反咗相
聽出嚟古古怪怪好似分開咗啲聲又去咗喇叭後面咁合唔到埋一齊
唔識形容
好似去咗後面係因為反咗相之後中間嘅聲(Mid)cancel咗無哂,得返兩邊(Side)嘅聲
以前學phasing果陣啲前輩用PA system嚟試out of phase俾我哋聽,gen個pink noise叫我哋行去中間,辛苦到想死其中一邊耳仔好似被道力吸出嚟咁
因為phasing係stereo先會有嘅嘢,如果你只聽一邊speaker係唔會聽得出out of phase,又或者你兩邊都out of phase係唔會知
其實你撈邊行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞