其實有無人覺得2蚊銀係全世界最令最有個性既銀仔

137 回覆
81 Like 13 Dislike
題外話 係咪得我先覺得香港嘅硬幣最易認 一打開個散紙包就可以好快分辨到啲銀仔 定抑或只係純粹用慣呢

少種類同用慣

唔關少種類事
美金銀仔得四種都夠玩撚死人
係因為港幣銀設計夠logical
銅色就毫子
銀色係蚊
細圓形係一
波浪係二
大圓形係五
銀銅兩色就十蚊

唔似美金
五仙大過一毫
五仙個size 同厚度又同兩毫五仙粒銀差唔多
次次要畀銀仔嗰陣都玩撚死人

所以美國佬要用自動找錢機

日本都有自動找錢機

去過美國同日本 美國啲銀仔真心on9 每次比錢就自我放棄比佢簡就算
話咩香港最易認果啲人個思維狹到
跟本就係自己用慣咗先覺得易認

我住係澳洲果時咪又係一眼認就得出邊個打邊個

眼都唔駛用喎
手指插入銀包都分到啲銀碼
屌5p字果d可唔可用對眼睇人地講咩
同埋用個腦諗下係邊個令

歐元都好易認
d銀仔用一排就會啞面,我就諗唔明點解會係最“令”...

btw 瑞士法郎一定係最on9

五蚊易認,無問題
兩蚊相對大粒,勉強叫做好少少
屌你老母一蚊五毫兩毫一毫全撚部一撚樣樣
仲要五毫係最薄最細粒,難摷到仆街,偏偏又常用
次撚次都睇到燥
想要呢個 1 鎊
想要呢個 1 鎊

幾好不過有d難分
香港易認在摸條邊已經知咩銀打咩銀,其他國家啲銀仔size 一樣條邊一樣,唔拎出嚟睇跟本分唔到
唔一摸就分到點方便市民消費
香港啲銀仔

出去買野個fd問你有冇兩蚊

你可以仲隻手入褲袋撚一輪,望都唔望答佢冇

你個fd係會信你
日本啲神沙先on9 上次俾錢 成碌木咁抄個啱嘅銀仔出嚟

我之前去日本個收銀直接叫我倒曬出黎等佢揀

其實只係用唔慣
住喺日本嗰時一望個銀包就拎到啲散銀出嚟
以前返收銀遇到外國人都係叫佢俾我睇堆神沙
唔夠齊頭仲幫佢計埋點可以找返最少銀

有窿既就係五毫/yen 金色既最大只有10yen 銀色條邊有坑就100yen 最大舊就500yen

我覺得好過港幣

香港人自卑到要去搵銀仔拎優越感 好撚慘

港幣好「令」面
其他好啞色

係,呢個係港幣屌打其他既一大原因

屌你老母打咩
香港啲銀仔

出去買野個fd問你有冇兩蚊

你可以仲隻手入褲袋撚一輪,望都唔望答佢冇

你個fd係會信你

香港任何一款硬幣都係摸下就知咩黎
實用性又高
啲銀仔好撚重

5蚊
題外話 係咪得我先覺得香港嘅硬幣最易認 一打開個散紙包就可以好快分辨到啲銀仔 定抑或只係純粹用慣呢

少種類同用慣

唔關少種類事
美金銀仔得四種都夠玩撚死人
係因為港幣銀設計夠logical
銅色就毫子
銀色係蚊
細圓形係一
波浪係二
大圓形係五
銀銅兩色就十蚊

唔似美金
五仙大過一毫
五仙個size 同厚度又同兩毫五仙粒銀差唔多
次次要畀銀仔嗰陣都玩撚死人

agger

香港以前都有
80年代之前啲一二毫大個啲

有大量全新新版5£ 紙幣,一張70hkd 歡迎留底tg
香港散銀個表面大大隻字寫住銀碼已經易睇好多
有d垃圾銀你唔係用開既話要仔細睇先知咩黎
想要呢個 1 鎊

就係講呢d,唔係用開既話,仲要曬1-2秒慢慢睇下個英文係咩銀碼
泰幣都好on9
個數字細到玩眼力遊戲咁
同全部都係圓形
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞