倉頡拆字有咩字覺得好怪或者好神奇?

154 回覆
28 Like 9 Dislike
應該係因為你電腦用三代倉頡,電話係三代同五代都得
例如樓字
三代係 木中田女
五代係 木中中女
錯,你再睇返我講乜先,同埋撐艇仔部係用卜字係用卜的變形
我用window個倉頡打唔到呢隻字出嚟
我唔明柬東取木做首碼有咩問題,如果你覺得唔啱,咁應該點打先啱?
末同未唔同打法反而先奇怪
ching屈 冇正式學過倉頡
d拆法都係速成拆得多死記咁 唔知有呢d roles
取木做首碼無問題,問題係第二個碼。
我用個東字為例
東取碼係“木田”,取田係反映東字中間嗰嚿,但既然取木為首碼,即係已拆咗個木字,咁中間應該剩返個日字(或曰字),第二個碼應該係日而唔係田。取田碼,咪即係田字中間嗰一“棟”同木字中間一“棟”重疊咗
會轉次序先唔好用喎,知同佑都係常用字,佢一轉次序,肌肉記憶下就好易打錯。我由速成轉做倉頡就係要減少選字既需要,減少錯誤同埋搵字既時間,提昇速度,啲次序會調轉就有少少本末倒置
邏輯上你都冇錯,但「東」入面個田以一個整體嚟取碼我覺得都冇問題,而且更加直觀
倉頡更奇怪嘅bug都有,呢個算小問題
係咪直觀啲唔敢講,但從拆字角度講,一定係錯

打丁次次都彈呢個出黎先
之前發現好多都係三代拆碼問題
Microsoft又唔撚改某啲錯碼
乾脆上網揾咗個有人update嘅五代嚟用
倉頡有個原則叫特殊字,木、大、火、心(七)都係特殊字形,取碼都係先取驅幹再重疊取中間,好似拳(火手手)、屯(心山)、彧(戈大口一)
包含省略原則最大問題係佢實行得唔夠consistent, 間唔中就會遇到有例外
對我黎講最大問題係由三代轉五代既過渡期有啲字慣左三代拆碼,要改變習慣新拆碼方法都唔係輕鬆既事
又唔覺佢反智
佢例外拼法唔算多
而且佢的確係打字快
而又唔需要死背選字編號

嗰啲拎優越感嘅人就另話 >.>
咁講打字速度真係有優越感嘅
年經post
暫時覺得最好用既係我上面所講既「新倉頡」
可能我傾計用開既字,要選字既話唔會同時出現兩個。所以認定左既字,我就一直用果個。呢個功能對我來講好重要。

同埋佢有功能就係,例如我打「知道」兩個字。佢可能會出「佑道」,然後佢會自動幫我轉成「知道」。

只感覺而家無論係mac定windows既倉頡都有不足,令我打字辛苦左
順就中中中金
須就竹竹一月金
一開始以為須係竹竹竹金
例如?
依家d fg用pinyin 仲要逐隻字督
估到有人答每次睇都覺得好好笑
人總有HAND機既時候
同個難字點解唔係就咁打個難一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞