決定買macbook air m2 ,16gb ram / gpu 10 core 值唔值得隊上去?

62 回覆
1 Like 32 Dislike
做web develop
gpu 想加 都係900 同上一代有分別
ram 就parallel 打機 有用 但要加1500
等mbp m2
如果之後會用到xcode 可能要升埋上512

咁不如最平果款 m1 pro 14 inch?
想睇你點用parallel 打機
求教學
一係買air base model
一係買pro 再升
14 pro啦
唔洗諗隊爆ram 就啱

利申 用緊mba m1 8 gb ram 寫apps
淨係開個xcode 都爆哂ram
我都係諗住加爆上24gb
想搭單問
新手第一次想買apple notebook
本來一個月前已經想買m1 mba點知而家出新野同新色好似幾特別
之前一直都係用其他牌子Laptop
依部機純粹貪佢夠細想同bf一齊share用,無特別要求,可能會拎下出街用咁
未用過所以無得比較,見出面啲post又話m2無乜特別寧願揀mbp m1
想聽下意見
(本身m1 mba r到個fd有得喺education store買平少少)
M1 parallel 打到機架咩?
打機算數喇
加下加下14pro 都買到。。。
睇心情arm唔係隻隻得
on 9仔佢唔係流
我只係知道,同CPU GPU RAM SSD下,M2 Air貴過M2 Pro,咁係唔係叫人等M2 Pro 14吋?
輕 4喇叭 mag safe
有冇巴打用m1 用clion做development?
買m1啦,平d
夠用就得
原來 M2 MBA 都仲係淨係支援 1個 6k external mon 同 M1 冇分別
本來仲諗住換來插 docking 兩個mon做嘢
但係你爆ram 都寫到apps wo
應該會買 閹u 8 ram 512G,計埋教育價一萬鬆啲我覺得還好,我起碼用五年以上所以貴啲都唔緊要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞