[飛機杯]DCS world ([️禁]內含14, 16, 18 任君選擇, 你上咗機未!?)

176 回覆
23 Like 9 Dislike
dogfight 用gun 時都幾有用
我支x52 係扭 = rudder, 所以成日都會扭一扭黎correct

又又又有時發現speed difference 太大, close up 得太快 (e.g. 對住su-25 呢d)
一野扭盡rudder再壓低少少相反方向機翼
用黎減速幾有用
(當然你要睇清楚附近有冇其他threat先好做, 咁樣無啦啦放棄自己d energy 係有d 危險)
因為我感覺腳踏好似無咩用又貴
仲有點解f18貴過f15
其實我同意
18係full fidelity
個cockpit可以用mouse左撳右撳
任何function你都要記得粒制喺邊

15係fc3, 做任何嘢都只可以set key bind
可以當係DCS的ace combat level
部部fc3都係同一樣操控
其實如果你飛直升機 都可以唔用腳踏 用 t16000 油門果塊野 都飛到
pedal 係 for MSFS, P3D 呢D 揸民航機/general aviation成日要long taxi time
或者長時間腳踩一邊黎wind correction果陣先有d 用
DCS 呢d 多數fbw 你roll 果陣佢自動幫你rudder input 埋
VR Neck Saver幫到你

BTW我自己就唔用,覺得真實啲,次次dogfight完一場就成身汗
我扭得最多唔係check 6果陣
係頭頂方向, horizontal 同vertical loop 都係長期扭向頭頂方向

我次次dogfight 完都要除低抖下做下其他野
(如果冇死到會堅持飛到落地仲好有手尾咁做埋full shut down procedure)
好似得4代機有FBW喎
F-14High AoA都必須要用rudder
當然可以扭stick
我都冇pedal
其實仲有auto rudder correction 呢個大絕
pe 唔pedal 睇你想飛得幾hardcore 姐
小弟都係扭就算
F-14冇auto rudder correction喎

F-14 high AoA就咁roll會flat spin
要改用rudder roll
唔係淨係coordinated turn
oh sorry sorry
我未買f-14 所以唔知

flat spin --> talk to me goose
可能我望頭頂方向唔係太過辛苦,而且我係經常check6特別係玩IL2戈陣
IL2, 揀架rear half 冇咩視野嘅咪唔使check囉
利: bf-109撚路過
有war thunder空戰底已經容易好多
係部機d system要由0開始
比全真再難d

但好易上手
隻game真係好hardcore
例如case I recovery break 完要trim啱AOA同時又要對準跑道難到呢,唔係勾唔到就自炒
aerial refueling嬲到要直接撞落架tanker度

但成功摸索到一啲武器系統都幾有滿足感
war thunder 轉 DCS
打架野 上手時間會快D <-----(感覺上)
上手唔難 主要難係throttle 要習慣下
主要係雷達同NAV 個部份比較多D野㩒
飛行果部份無咩野搞(印象上)
想問下steam版連唔連到機? 定一定要官網版?我steam上面有flaming cliff同f/a-18c
steam版同官網版同1堆server
steam版可以轉官網版, 但係唔可以調返轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞