防潮塗層係未伏?

45 回覆
0 Like 1 Dislike
裝修公司開我油漆價開到60k

剷底灰,防潮底層,三次批灰,三次油漆。

450尺,我覺得好貴,但屋企人堅持宜間公司。想問值唔值?事關其他報價只係40k到,只係宜間多左防潮宜樣野
底油咋嘛?
冇話抵唔抵 d料本來就唔值錢
我自己就覺得幾皮野比人油不如自己落手搞
請一個月nopayleave都圍番埋條數
不過開40k果d 你又可以問下佢包唔包底油既
我諗係冇寫上去姐
防潮底層
係咪即係光油司拿或者係菜膠?
基本嘢嚟架wo
一般底油係要黎那實表面灰塵同埋防止鹼性侵蝕油漆,防潮通常係油漆既功能

油漆底灰底油有好多牌子,每個牌子有好多唔同型號,功能質素價錢可以爭好遠,你可以問下間公司呢用咩牌子同埋型號,之後上網自己check下價錢,一般都係用nippon五合一,再靚d就多樂士
另外如果間公司無心答你同解釋可以唔揀佢,咁既態度通常手工都馬虎

利申:近排自己油油所以知多左油漆知識
ching係咪自己鏟埋灰批埋?
相同呎數 相同工序 30k 搞掂
菜膠
我上網睇應該係司拿 所以覺得好貴,但屋企貪佢設計公司,諗緊係未油漆錢食返你
Ching 搵裝修師傅包哂?
係 慢慢格下價
拎份報價單刪除d 價錢俾其他裝修佬報價
你個底層防潮無用
你個面唔防潮
師兄做麥記?
貼張價單出黎睇下先啦
請一個月nopayleave都圍番埋條數

不如Ching轉行啦咁既然你有咁既手工,月薪又低d
想請ching 過幫手客串
自己搞囉
試過DIY全屋油漆批牆灰連工具 3000蚊有找
60k批菜膠
35k批桶灰都得啦
底層防潮係防屋外/浴室洗手間果啲水氣過底

你唔做呢層底防水,好彩咪冇事,有事咪又要成幅牆鏟底重做囉

利申:俾人滾9過賴哂嘢,呢啲一定要做冇得慳

BTW, 有時間自己做都好好玩,自己試過幫外母整番窗下面果幅牆,成幅溶撚左

鏟底、上司拿、上灰、省滑,最後上埋乳膠漆,搞左3日,最嘥時間係要等佢乾
買料就幾百蚊,手工點? 整左幾年又天鴿又剩,到而家都仲好地地,小弟本身係文職人,呢啲都算係手板眼見功夫,跟住條片做就得
450尺 60k
我介紹間設計裝修公司 收你50k用埋立邦灰都得
4x貼近50蚊一呎油漆
你同間公司講 電筒全屋連天花驗收

每道波浪扣錢
出面街價收8折左右

設計公司點都要抽水
但設計公司會包底
有事佢點會來執漏(除非你搵間係老千公司)
450呎 x 3.3 x $30 = $44,550
Sealant 實會做既,其實有心機咪DIY
裝修設計公司都係搵笨多架啦,還吓價啦。其實有數得計,工程最貴係人工,當你$2000一日,油吓油最多咪玩2星期,一條友都夠做啦,咁計就$28000人工,$7000當買料過(應該都唔使咁多),計埋先$35,000 ,你話設計公司食你幾多啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞