DLLM終末的女武神咁都跪

279 回覆
254 Like 60 Dislike
拉斯普京用碌鳩馴服神
俾人叫左二千年暴君忽然變左保護人民
李連杰果套英雄都係講秦始皇內心都係為日後百姓能夠幸福生活,所以做出呢一連串嘅行動,呢套係中國人嘅想法,定是真嘅諗法
支共好鍾意美化秦朝
同埋張藝謀咁拍法某程度係刷支共鞋
幫支共仆街野辯護
當年唔少影評鬧佢
呢套個feel同動物格鬥套嘢差唔多..
其實秦朝係衰係二世祖度多過秦始皇,如果秦始皇真係趕盡殺絕,之後都唔會有六國嘅皇族同貴族後裔出到嚟諗住光復啦
其實都幾撚型
始皇帝
希臘3神都敗了?
宙斯咪贏咗
咁秦始皇事實真係無講到咁暴君

首先焚書坑儒已經唔係想像咁,事實係焚書坑術士,因為當時啲神棍鍊唔成長生不老丹就想唱衰秦始皇,,最後只係殺左四百幾人,跟住唔知邊個話其實世上人人都信孔子,最衰都係孔子,傳下傳下就變左坑儒

焚書都唔係真係焚書,士大夫完全唔受影響,係民間先唔準藏有政治類書藉,技術書都係不受影響。係項羽呢個大老粗火燒阿房宫先搞到典藉失傳。
都唔唸下呢條友殺左幾多人,令幾多人餓死
殺左幾多人,令幾多人餓死?
想知
咁多個最期待係斯巴達王,唔知幾時出,呢個最唔想佢輸
以前我地成日聽劉備係明君,仁君,

E+成日聽人/電視劇吹奏曹操 呢條友同手下屠左好燃多座城
焚書坑儒就一堆,屠城都一堆 (秦國要快速統治做唔少,白起做得仲痴線)15 年打 6 國,勞動力一下唔見哂 之後起長城,王陵都死一堆啦 (講緊用成過百萬人口)

wiki 數據
年代 戶數 口數 備註 秦始皇三十四年(前213年) 約2500萬人 秦始皇三十七年(前210年) 約3000萬人 漢高帝五年(前202年) 約1500萬-1800萬人 漢朝後期 5600 萬人

仲有秦朝專用刑法,連座制,一個犯罪,就陷家死。陳勝吳廣起義咪呢個原因

某D 日常需求重稅。EX: 收入稅+鹽鐵稅要成 6成,1蚊成本要賣成 3蚊+先回到本 。人頭稅係家愈多男人,稅係倍增 。一個家庭一半收入交稅,點頂漢朝之後 15 抽一,大家拍哂手啦

漢武帝成日打杖都係用鹽鐵稅呢D招回本
希臘悲劇傳統
要自己用腦就唔會信曬youtube講既嘢啦

咁撚聖人比人瘋狂背叛下話
大把皇帝做好嘢多 衰野都唔少,合理化自私行為係從政101黎

stevejob billgates elonmusk咁勁 背地裡都出名大仆街啦
下?聖人就唔伯俾人背叛 ?
周星馳無講係神既安排? 真係ON9
防奪權好正常,為民還為民,死小部份人換最大利益幾時都最好
秦一世時期無乜農民起義,
最多叫晚期窮兵黷武
島耕作系列大陸篇屌到pk
Leonlidas係咪會踢神落井
Liar game?
老毛都未出..... 😅
佢個仔出色好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞