樓換樓其實會係點操作?

36 回覆
2 Like 9 Dislike
我只係知比完臨約後俾細訂,之後正式買賣合約再俾大訂

若果d人手頭冇咩現金,要賣樓先有錢俾大訂咁會係點搞?

我自己重響度諗若果先賣後買之後簡唔到樓,或先買後賣冇人接自己層樓會點
No Chain!
等自己層樓有人買
簽同落左訂 交樓前搵新樓
再搵地方短租住先 再等收樓
Google 係你的好朋友

有樣野叫換樓貸款

唔想借咪賣樓,租住先, 再買
先買後賣要比咗15%稅先
之後正式賣咗舊樓後再refund
所以如果手頭cash flow唔夠根本無得揀
都係要賣樓 > 搵地方暫住 > 成交 > 買樓
我係玩火型
果陣賣樓臨約簽左 隔一星期就簽新樓臨約
但要預新樓大訂一舊錢
之前我係先賣後買,賣完樓14日就正約一簽就簽買樓臨約,中間賣樓大訂啲錢都係返唔切,話要等銀行計數好彩留左2百萬現金周轉,唔係肯定死撚緊

結論:如果無乜流動資金既,一定要等成交收晒錢先好搞買樓。
賣樓簽臨約,第2日簽臨約買樓。賣樓嗰筆大訂要個幾月先到手,所以一定要有充足現金俾新買嗰層既大訂。
有兩球仲要驚
無驚呀,我預左

不過網上有人係教人收賣樓大訂黎比新樓大訂…..傻仔跟佢肯定死撚緊
最煩係啲傢俬
枱可以搬
Sofa 買 IKEA 幾百蚊坐幾個月
床褥放地下 衫搵個架掛住算
唔換季衫唔洗拎出黎
最好短租住返同屋苑or附近
新樓用建期,先買後賣,係唔係都要比15% 稅?
我之前係咁

1. 賣樓,簽左約,收左訂,對方搵律師

2. 睇樓,買樓,落訂,自己搵律師,去銀行安排按揭

3A. 交樓比新業主,搬走,如果新屋未收樓或裝修問題未能入伙,租住其他地方先,我當時就住親友屋企

3A. 如交樓同收樓差唔多時間又唔洗裝修直接入伙,咁就入伙

基本上你想樓換樓之前應該要做下功課,一賣就即買,如果你先買後賣,你要夠資本先好咁做,大部份人都係先賣+租,再買,但風險係你落左車上唔返,所以預先做定功課講好晒價先。
想問按揭嗰度點計?因為你賣樓未收到錢即係仲有按揭係身,買樓新造按揭係唔計你之前嗰舊按揭定係當兩個按揭同時進行照加上去?

批新按揭會唔會耐啲?
要,稅係簽完臨時合約就要比
我買同賣都係搵同一間律師樓幫我搞,佢話會同銀行夾

不過我當時舊樓一早供完所以冇按揭係身,只要買新樓承造到按揭,而你賣樓早過買樓成交日,到時你個律師會拎賣樓收到既個張票比你做按揭既銀行,咁咪唔驚唔夠錢上樓囉

我當時操作比較輕鬆,因為我係額外比首期同承造按揭,賣樓舊錢係事後入返戶口,因為想早d 收樓同申請按揭

如果你驚做唔到按揭,即係先賣,收到錢,之後完買樓做按揭,咁樣相對你要出去租地方住既時間會長左,浪費左d 錢同時間
有2間以上咪唔駛煩
你記住稅既問題
你未收到尾數就要比新買果層既稅
我果時手頭上真係無錢比
要問人借差d奶野
短租迷你倉 叫人上黎收走哂
有正式賣樓合約,銀行就會當你首置,唔會當你2個按揭。
咁比稅有冇得用信用卡賺下積分呢,可能1~2球嘢喎...
銀行邊會益你,睇平時交稅都係回得幾百就知。 加上買樓stamp duty 要經律師行通常要寫支票
如果得就入錢去渣打張1.5%回贈卡,聲稱無上限回
換樓貸款

去月租酒店短租幾個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞