鴨脷洲好住?

27 回覆
0 Like 3 Dislike
見大街有好幾個新盤,又近利東站,究竟好唔好住?
大街行去地鐵月台都成5-8分鐘
海怡新盤都好住 幾好景
好遠
逸南係正地鐵出口隔離,又近街市
Aa出佐嚟
地盤真漢子咁岩係果度做野a乜鬼野
哦,咁睇地方個到係好住同方便個到都似就嚟驗樓
鴨脷洲居民。
個利東站其實都幾怪,大街行入去要行起碼5分鐘斜路
上利東商場出口就要行幾分鐘平路再搭lift先到地面(仲要只係得lift,無樓梯無扶手電梯)

大街基本上係無乜野食,只有幾間茶記,幾間細餐廳同麥當勞)
間街頭惠康同中間間U購又好細間,仲要貨種唔多。

路邊環境就正常舊區咁,偏窄同多小強。

但係社區環境幾好,行一陣就到海濱公園,舒服寧靜。(除左周末好多大媽同慕名而來嘅都市人)
坐一陣船到對面香港仔就多番d餐廳同連鎖店。

若果唔坐地鐵,番工出街就大部分要利用著名嘅時光黑洞香港仔隧道。

不過,寧靜舒適就真。視乎師兄/絲打有咩要求啦。
黎緊要有心理準備好多地盤
https://www.youtube.com/watch?v=fN6eXrbxQFI
咁岩睇到呢段MV 全程都係香港仔拍攝, 本身都幾鐘意呢邊,好似一個島仔自成一角與世無爭咁樣,但去市區又唔太遠,幾正
MV所拍,都係大街居民日常生活成日行呢幾個位。
個海濱公園的而且確係咁靚同咁正。
若果唔係早幾年有地鐵站,真係一個好靜與世無爭小島來。
若果就近銅鑼灣或灣仔番工都叫方便唔遠。
多小強要bold
鴨脷洲(包括海怡)美食沙漠嚟
出返香港仔叫好少少 少少咁多
但其實去灣仔,銅鑼灣搭巴士係快過地鐵
但無奈巴士班次疏咗好多
細到咁點住人
隧道呢
宜家海怡商場西村街市都叫多番少少野食嘅唔夠嘢食咪出香港仔囉 再唔係過多年半黃竹坑個商場都應該開啦
仍然都會塞 塞嘅頻率少左15%到 但係宜家疫情基本都唔會點塞 禮拜六中午啊可能會塞嘅
西邨街市=齊柏林
唔建議買大街新盤
四叔樓你懂的

好處: 舒服寧靜空氣好,方便
壞處: 多小強,冇野好食
大街一半小店俾四叔被趕絕

失色
大街點會冇野食

陳記 金菠蘿 寶膳 泰國野 壽司 越大哥 Apt

寶寶

仲未計熟食中心

如果你話飲茶嘅就係
做咩?驚人地搶咗你張單?
笑撚死aa狗互咬
環境舒服真係加分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞