到底陽極電鍍鑊既存在意義喺邊度?

39 回覆
2 Like 3 Dislike
特氟龍塗層(易潔鑊)
好處:唔痴底,輕
壞處:易花,甩塗層

麥飯石鑊
好處/壞處:同易潔鑊一樣,係塗層有凹凸易反d

生鐵鑊
好處:炒嘢有鑊氣,輕
壞處:要開鑊,易生銹

熟鐵鑊
好處:存熱比生鐵鑊更多,鑊氣更勁
壞處:要開鑊,易生銹,易爆,穿底漏水,重

不銹鋼鑊:
好處:梅納反應比上述所有鑊都要好,煎燶邊蛋一流,炒西餐醬汁香味來源
壞處:易痴底,唔煎得酸嘢會產生有害物質

陽極電鑊鑊:
好處:唔知(傳熱極快?)
壞處:要開鑊,要預熱,極易痴底,唔煎得酸嘢,重

真心唔明點解陽極電鍍鑊會仲存在喺地球上

好多所為陽極鑊都有易潔coating 即係同易潔鑊無分別

btw 你生熟鐵好似調轉左
陽極電鍍鑊除咗唔會生鏽之外基本上係無乜好處可能已經過過地時
生鐵鑊應該最健康 見d鬼佬保養下可以用好多年
窒化鐡鑊
我老母個生鐵鑊同我差唔多咁耐 用左咁多年 隻手打仔都大力啲
不銹鋼梅納反應好過鐵?
其實係一有少少甩就已經要換
你知唔知D PTFE PFOA塗層好撚毒
識玩一定玩鐵鑊
係煮酸野會甩保護膜
煮番茄成日都唔記得換鑊,食唔少鑊碌
戇鳩仔,條街D廢氣你可以揀唔吸?

廚具就自己可以揀,唔識就自己google下PTFE PFOA PFAS係咩,平唔係冇原因,你快撚D買多D用多D,食撚都冚家生癌,慳埋D錢攞嚟做電療化療一撚流
要夾埋陰極電鑊一齊用
梅納反應要做得好既不銹鋼鑊應該都要有銅層先有計傾. 而酸野不銹鋼鑊應該係無問題先岩, 不銹鋼夠哂穩定
D chemicals不論新舊都一樣會釋出,你咁鐘意,一定要堅持落去每日服用呀
易潔一年換一隻一個星期一餐都唔掂啦
我2年前買左呢隻pan hkd7xx
當時睇片心諗有咩可能
點知到今日 佢都仲係新既一樣0花痕 唔落油炒蛋都唔痴底
大家知唔知係咩原理可以咁勁

https://youtu.be/41pNRvnUwkY
就咁睇似係硬撚到仆街既防粘塗層
你玩咗兩年花都無花真心抵玩
但你有冇試過拎隻鑊炒蝦拆蟹煎牛仔骨先?

之不過,唔炒硬嘢幾十蚊ikea易潔鑊其實都玩到一年
有冇人用開黑金鋼
有 硬到仆街既甲殼類同痴到仆街既年糕都係完全無花/痴底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞