宋岳庭真係華語rapper天花板

16 回覆
14 Like 6 Dislike
一首封神
Life's a struggle

而家華語市場因為中国果個說唱節目都開始hit 起rap
但宋岳庭18年前華語市場咁既環境下創作出life's a struggle
真心18年後,華語rapper多左咁多資源同市場
但都未有人超越到佢一首歌...

當年apple music 無聊鳩播random 唔知點解播左呢首
果時一聽就好震撼,即刻save 低+無限loop ...
之後再search 返先知咁撚痴線...

而家支国班rapper
有市場有資源
咪又係超越唔撚到宋岳庭
以前都會聽d 中国rapper
以前重係underground時都唔少敢唱敢講既rap歌(like 龍膽紫)

始終華語既音節變化大過英文
所以d rap歌其實我覺得比英文重有趣
但自從中国吳亦凡果個節目出左
D rapper個個想返主流搵真銀
個個以前又唱反抗唱打交唱黃賭毒果d個個都變晒love and peace
個個唔係情歌就正能量
想上主流搵真銀...
想與你做愛 同你做愛
十首九首都係講老母唔係唔得 但真係行過公廁
佢啲歌全部都係死後俾老母搵遺物搵出黎
佢生平都好hip hop

https://youtu.be/Y_TO01b7HTw
有冇聽 有啲嘢唔講得
記得嗰陣細細個,互聯網開始普及,已經有人用flash幫佢整MV

可惜走得早
希望佢重係度都唔會返中国做乜鳩導師啦
宋岳庭係神還神,你話華語rapper18年都比唔上佢就誇左啲
都唔同方向
台仔rapper 一路都好old school 佢哋攞左講社會現像 有不滿就發聲 果part既精神
大陸rapper 就玩技術玩swag 但內容就3幅屁淨係攞左吹噓自己、財色果part ,社會當然唔敢提啦。但呢d正正係最吸引死𡃁仔,型嘛無計

N年前中台beef其實都反映出台灣d rap 係固步自封 悶些少,完全比大陸仔屌打,所以台灣新生代而家係反學番大陸。之前果個台灣rap節目都比自己人話悶架,不過優勝點係講真話唔會消音 同夠本土
香港有人識宋岳庭
好感動
Life's a struggle D詞其實真係好撚屈
真係將經歷溶入歌詞 就算你依加聽返都係一樣好正
Life's a struggle 太癲
每句聽完都好心痛
究竟佢經歷左一個乜野人生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞