仲用緊PHP, 是否廢柴?

94 回覆
59 Like 9 Dislike
真係幾好用
其實無咩所謂
公司要咩比咩囉,都係社畜
Vscode
唔差, 但香港唔多覺有咩front-end工要求用Vue
唔係你廢 係php廢
Meta FB 是
平心而論, 以前 PHP 5.2 時代冇咩標準, 又亂又慢

但放低有色眼鏡睇返 PHP 8.1, 根本唔差
- 效能好咗好多
- 可以用有 Type Variable
- 已經有 package manager, 裝 package 已經易好多, 唔使再用require_once/include_once

反而 frontend 就真係要諗下放棄 jQuery, 因為 vue/react 既 reactive 思路, 係真係解決左好多不必要既問題
PHP生態好成熟, 唔明點解好多人話廢

CMS有Wordpress, Joomla, Drupal

Shopping Cart有Magneto, Zen Cart, PrestaShop

File Sharing有OwnCloud, NextCloud

全部功能完整, 同埋大多數web hosting支援, nodejs唔係間間support
感謝你詳細的回覆
令我不致滅亡,反得永生
感謝你詳細的回覆
令我不致滅亡,反得永生
感謝你詳細的回覆
令我不致滅亡,反得永生
感謝你詳細的回覆
令我不致滅亡,反得永生

連登逢紅必反,php 門檻低,好似人人都識咁,又覺得幫到好多冇料既人呃飯食
加上佢係較舊咪多人反
自己幫公司寫緊web, 一直用緊 js jquery

睇完你地講想轉形做react 唔知要搞幾耐

都係用緊vscode
js + tomcat jsp + mysql路過
javascript門檻唔係仲低?
very likely
landing website 真係未必值得哂錢哂時間寫
用no code 好過 (Wordpress 其實正正就係第一代no code)
PHP經驗夠嘅,可以學下framework
Laravel 全世界都有人用,好powerful
PHP可能廢,但Laravel好很強

jQuery就真係廢咗啲,如果有意轉Laravel嘅,可以順便學埋Vue,其實唔難上手

我都係PHP Laravel Vue 養全家,唔需要羞愧,完成到task嘅就係好language.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞