「荃灣豬肉檔AK」威威極速爆紅有原因? 背後竟然有強大勢力「建華集團」撐腰

235 回覆
537 Like 18 Dislike
「荃灣豬肉檔AK」威威(劉宋威)因為貌似「亞洲舞王」羅志祥、郭富城和MIRROR成員Anson Kong(AK,江𤒹生)而爆紅,不但吸引大量街坊爭相合照,更有粉絲為其開設Facebook群組「荃灣鮮肉威威應援團」,至今已經接近1.5萬人加入,最近還獲得廣告商垂青,非常犀利。前晚(19/5),現年36歲的威威突然在Instagram、Facebook和YouTube三大平台開設專頁,更上載影片宣布出道,他在片中說:「呢到會分享自己煮嘢食心得同日常生活!」為粉絲送上驚喜。

相信不少粉絲都留意到新片中,除了有威威自我介紹對白,還有幕後人員的笑聲,所以認定威威背後有專業團隊支持,團隊目的是要把威威捧成新一代「師奶殺手」,當中更有人覺得威威由出現到爆紅以至出道都是經過一系列部署。事實上,威威背後的確強大勢力支持,他工作的「鮮味」其實是建華集團旗下鮮肉店,之前《香港01》報道過的威威「經理人」文哥,正正就是建華集團的區域經理。

建華集團是香港最大豬肉零售商,以及最大食品零售商之一,旗下擁有逾1000個銷售點,它以「香港街市」品牌管理多個領展商場街市,亦擁有數十個凍肉、蔬果、超市等零售店品牌,包括「本灣水產」和「FRESH 新鮮生活」。建華集團管理及營銷手法一直為人詬病,《香港01》不但曾報道旗下街市的垂直壟斷情況,亦報道過旗下街市有商戶「被安裝」支付寶而不知,事後卻被索取月費的情況。
not this
真係有鬼
好地地一個豬肉佬搞到好似星咁

班師奶蠢過豬
建華狗
好過睇姜濤
之後就要準備抽究竟邊間廣告公司/公關公司幫手推,推到呢間公司收皮先
可以去定建華D post 比嬲嬲了
你以為真係有班c9迷?
有咩鬼
見香港人錢多 無聊推出黎試

運輸羅拉d fd
MIRROR又唔推得
呢樣又唔得個樣又唔得

話冇娛樂個陣 總係會有D仆街出黎講 外國個D更好
屌你老母我要本地呀
遲下會唔會賣d問題豬肉
堆師奶買完仲要護主十足鏡粉咁
豬威哥深黃來
依個真係唔推得
入面係黑商在操控
豬肉佬唔賣豬肉唔通賣菜呀?
豬肉造星
遲啲有望睇到呢位豬肉佬喺紅館開四面台
表演切豬肉

真係唏噓
過咗19年,香港人莫講話有長進,仲倒退咗
擺到明啦
個條街都係建華集團
啲c9有可能係內部員工
一啲都唔似AK
你咪推飽佢囉
btw佢乜水
冇人唔畀你推

唔好講到好似一定要個個都鐘意推明星
連登秒秒都拎19年打飛機

要打到幾時

同以前d人日日講點樣對抗日本人一樣

唔見你地屌人去日本?
唔好阻住人食黃店當抗爭啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞