租約到期,業主唔見咗,點做好?

230 回覆
1485 Like 21 Dislike
順手問:
逆權侵占 但業主未供完唔見左或者跳樓, 銀行收番.
我當銀行冇處理, 12年後係咪都係可以逆權侵占屋?
幣圈狙擊手呂布(業主)
呢個都好睇 , 業主死左 有幾兄姊妹 冇後,
會唔會親戚唔知佢有樓 冇收番?

連問: 收番啦,你交租要比邊個?
繼續住 佛系交租。輪到你失去聯絡。
似死左?
你搵定新屋啦
好大機會賣左,然後成交日前幾日先趕你走
報定驚先
前提係宜係十幾年冇出現過,聯絡唔到
賺晒啦 11 年唔洗交租...
慳埋d 租,個舊錢都夠樓主再上車
ching係lawful possession啊
procession係另一樣野
正常合約時要交吉,
所以舊業主會用盡一切方法趕走你先俾得新業主
好多臨約去到成交日都係三個月
如果你連生約都冇,就好大機會約滿即趕你走
土瓜灣馬頭角道一單位的業主於卅七年前,以每月六百元租予女租客,惟業主按月上門收租十一年後便未有再出現,之後的廿五年來對無再收租亦「不聞不問」。女租客從報章聞及有「逆權侵佔」一事後,認為自己個案相似,早前入稟高院要求獲頒令成為該單位業主。法官昨判決指,考慮租客過去在心理及實際上佔用該單位,亦替單位繳付差餉及成為業主立案法團成員,她亦曾盡力聯絡業主但不果,遂剔除原業主之業權,宣告租客正式成為業主。

on.99 唔貼link
如果業主移左民,好多都會搵代理人管理層樓出租或買賣
代理人見你個個月準時交租就唔主動聯絡你
建議你問下當初間地產代理,因為佢地通常有最新業主 contact
順便搵下新屋啦
正常唔會知道業主去左邊?

出入境記錄,死亡,應該都有記錄掛
查死亡證又登報尋人

暫委法官郭靄誠表示, 這宗案件並不尋常,入稟人在73 年中開始租住單位,到84 年中開始未能與業主取得聯絡,其間入稟人代業主繳付差餉和其他費用,並成為業主立案法團成員,實質上已行使業主的身份。女租客多年前曾嘗試尋找其下落,但一直未能成功,而租客一方向生死註冊處查詢,證實沒有女業主的死亡登記,相信業主仍然在生,租客申請「逆權侵佔」,要求法庭宣告她為上述單位的業主。

林芝早前根據法庭命令,在本港某份中文報章刊登一日廣告,作為「送達訊息予業主」,內容已交代本案情況,但均沒有任何發現。

盡力尋找業主無結果

法官又說,在法律上,將業主除名屬於大事,而入稟人曾經到過業主居住的地址附近找尋,亦在報章刊登尋人啟事,但至今業主及其親戚沒有在法庭出現。因此法庭認為入稟人已採取所有一切手段尋找業主,但沒有結果。法官相信,在過去20 多年間,入稟人已經當作單位是自己所擁有,歸納所有證供,判處她勝訴。
睇到咁好驚,一夜消失左

諗到一個可能
業主有收租係「管有」,
咁同時租客交租就唔算係「侵佔」。

唔通租同一個舖位間舖做左十幾廿年,
就可以逆權侵佔咩。
冇租約咁租金幾錢?
搵唔到佢咪免費繼續住, 住到佢出現為止
無可能斷供12年唔call loan, 假設不成立啦屌

你諗下斷供12 無人收樓,邊會咁多負資產自殺
金主會收返間屋拍賣套現
到時會趕你走
對金主嚟講錢緊要層樓

就算佢乜都唔做十幾年
你都係要經法庭做逆權侵佔
分完遺產就會由繼承人搵你

你要同佢立過份租約
但佢唔止一個兄姊妹會有冇惟一繼承人 我就係問呢個要交租比邊個?

咁中間 佢未繼承既時間就唔洗交租定點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞