海關於黃金檢獲大量懷疑盜版遊戲機及配件

123 回覆
193 Like 16 Dislike

【#LikeJapan遊戲動漫】5月19日⭐︎大案件⭐︎︎︎ :海關於深水埗商場檢獲大量懷疑盜版遊戲機及配件

海關公布較早前於深水埗某商場展開特別行動,在版權持有人的幫助下,成功於深水埗7間店舖及2個倉庫檢獲約240件懷疑盜版電子遊戲機套裝,以及50件懷疑冒牌遊戲機配件,市值約18萬元,行動中拘捕8名人士。

海關版權及商標調查科高級調查主任蔡俊威指這些仿舊式遊戲機的盜版遊戲機套裝,都預載3000至4000款以90年代至2000年代的舊遊戲為主的盜版遊戲,而部分遊戲機亦可連接至不知名網站以下載更多懷疑盜版遊戲。

相片:香港海關 Hong Kong Customs截圖
by #Likejapan_阿FA
本身早排想買返個3000 in 1街機懷舊下
點知咁快俾人掃咗
咁都掃
大case喎
祖國自主研發都掃

海關係咪搞錯咗?
賣老翻制抵俾人掃啦
有啲可能搏人唔識當正版正價賣
大案
老任法律部又出動
香港只會越來越多呢類罰款
老翻 switch 制真係唔識分, 見有D街鋪勁平, 最後都係去 aeon/apita 安全
連海關都驚左地上最強法律部,要即時做嘢
月光寶盒
記得有個連登仔俾人呃左3舊水
祖國版都掃 危害國家利益
超級嬲!!!深水埗rpg遊戲屋賣三百蚊喺個假嘅ps4手制畀我!!!!!
https://lih.kg/2937695
記得你
呢D 野係個度都賣左好多年
依家先捉 實有人督灰
睇完幅圖唔明個老翻“gameboy”點解要拉?一睇就知係唔係正版啦
你有見過6粒掣嘅gameboy?
紅白機都捉
其實呢類模擬器好好玩

主要用黎圓兒時夢想
因為細個好多驚都爆唔到機

而家就算想買正版都未必買到

利伸 買過大量正版復刻/合輯/remake
但好多game就真係要靠邪道
屌以為掃到d咩老翻console game/手制,為民除害咁好
點知掃埋d indie game,無人care呀,不如掃9埋d經典金曲CD呀
以前老豆買個一款 N64手制外型既機返黎
個手制已經係一個百合一既game
應該本來係捉D老翻pro-con,海關順便郁埋D 3000-in-1
不過大制點解都捉?
咁以前ps2年代拉唔拉
game鋪9成都改左機玩到老翻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞