日本歌手Lia分享香港日常 :「的士速度很快超不安」

375 回覆
376 Like 21 Dislike
【#LikeJapan娛樂】日本歌手Lia分享香港日常 的士速度很快超不安

曾為動畫「AIR」 (鳥の詩)、「CLANNAD AFTER STORY」(時を刻む唄)、「Angel Beats!」 (My Soul,Your Beats!) 等動畫演唱經典歌曲的日本歌手Lia,近年來到香港定居,到現在已並不多有7年前時間。作為二子之母的她,平時也會分享自己在香港的生活,包括出遊、親子、飲食等不同話題 (她說過喜歡吃尖沙咀的星林居雲南米線)。今次她就分享了乘坐香港的士,那種高速,煞車又急的「自殺感」。她還說祈禱希望自己能安全到達目的地。(她補充說最後無事到達目的地,活著真好)

相片:Lia twitter @Liabobo3
原文傳送門:https://twitter.com/Liabobo3/status/1526117427787902976
by #Likejapan_Owen
==========

原文

香港のタクシーはたまに本当に恐ろしいのに当たる。この運転手も凄いスピードでブレーキも遅い。この自殺行為とも言えるタクシー乗車にお金を払っているのはなんだか不思議、、と言うほどです😢とにかく無事に目的地に着く事を願うしかない。。
日本搭的士司機開得好穩陣
成日見車頭有連續n公里無事故認證
揸得快唔代表唔安全

不過香港DC9 另計
香港d的士都應該冇咩事故。
渣咁快,有事故既都應該死撚晒.
幾時規管香港的士仆街行為
佢黎香港做咩
深夜小巴同的士邊個快?
但係的士保險Claim得好密
Claim到間保險唔做的士保
https://youtu.be/IWS1Ug0Uv2Y

識佢係因為頭D
原來佢住左係香港咁耐
叫佢試下搭紅van
係香港住
深夜紅Van踩得快啲
以前快到fing出走廊
wtf!?
佢住香港架咩!?
紅Van屌打所有公共交通工具 唔踩到didi聲唔好話自己揸好Van
香港的士司機撞斷人腳仲有奬金攞添
日本仔自己都發揮唔到部皇冠的士既極限
要落到香港的士佬手上先做到人車合一
星林居好麻麻喎
深夜小巴同的士邊個快?
紅Van屌打所有公共交通工具 唔踩到didi聲唔好話自己揸Van
以為lisa
Lia
what!!!
點解係香港唔開d 細live
想聽現場版鳥之詩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞