[突發]有隻自來雀飛左入黎我屋企!

466 回覆
853 Like 25 Dislike
有呢個打算去養呀同埋真係好得意呢!!
如有新圖會POST上黎呀
放生佢啦

南無阿彌陀佛
likely 同父母失散
如果成熟雀, 好少機會入屋
如果真係自來, 而且剛學飛, 入左屋多數兩三日不吃不喝就會死

如果真係半日一 日不吃不喝, 建議帶番佢去附近樹林或公園有樹既地方, 搏下比佢父母見番佢, 比番佢地帶番.
縮埋個頭訓教
雀食咩生存
咁雀食咩生存
同佢保暖先佢鬆晒毛同要多休息
肥思大隻
應該要用精靈球收服左佢先
自來雀 風水好與壞

自來雀是好還是壞呢?

有人家屋簷下有自來燕子,家運越來越好,生意越做越旺;有人窗外飛來白鴿,家裡有喜事連連;也有人家裡飛來白鴿,給屋主抓住給食了,卻一年內發現身患絕症。那麼自來雀到底是好還是壞呢?

其實一般來說自來雀是來報喜的,所以大家大可以放心,自來雀選擇了你家門前或窗前,是因為牠們感受到你們家裡的氣場好,所以你們家就是氣場旺,家運好!

所以見到自來雀千萬要笑住來迎接,若怕弄污地方,那麼也只需要多整理地方清楚或用比較溫和的方法將自來雀驅走。

若鳥死在門前或窗,則是將會接到壞消息,所以鳥也是在給你通風報信的;因此盡可能的給鳥兒收拾屍體,只要心正人正加上善心,壞消息的程度會給減輕。
唔好呀!!!我仲諗住一間出去買個籠比佢
我養既好鐘意白飯
如果今日考試成功就真係要多謝佢
自來相思,以前細過都自來過一隻
可以直接入籠,我養左2年左右先死
超鐘以唱歌,尤其係好天既朝早,細過成個籠放係窗邊就會唱
點解
keep住update相plz
食蛋黃 炒熟 磨粉比佢
幾善心
有冇諗過幫佢搵返主人
你搵個大d嘅膠盒拮d窿,再用筷子放係d窿位畀佢瞓
下面記得鋪報紙
以為佢好似周街啲雀仔咁勁。。。都係驚佢餓死姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞