[突發]有隻自來雀飛左入黎我屋企!

466 回覆
853 Like 25 Dislike
都唔該你
咁就比人捉左
相思,切偕蛇果比佢食就得
巴打好有愛做你男友一定好幸福
紙巾OK啊 如果佢有擘大口拍翼狂叫 應該未識/學緊自己食嘢 可以嘗試下啲糧溝水成糊仔 用針管或者飲管餵佢
同埋溝少少糊仔放喺個籠入邊三個鐘頭換一次 之後慢慢教佢食個兜入邊啲嘢
唔出奇 或者親鳥教飛期間走失咗
但係如果佢琴日已經去過人哋屋企應該搵唔番爹哋媽咪
樓主可收養 小朋友冇爹哋媽咪番野外存活率好低
以前黃口相思雀係好少有㗎。 不過唔知依家有無人繁殖。
細個嗰時, 有次打完風, 有一竇相思雀跌咗落我哋既花園。 有一隻死咗有兩隻仲生勾勾。 我啲亞哥有養開相思,所以就攞咗嚟養。 有次佢帶埋嗰兩隻相思仔去雀仔街買雀粟。 嗰個雀舖老板問佢可唔可以賣俾佢。 仲話俾到三十蚊。 個時相思好似係幾蚊隻。我亞哥問我賣唔賣。 我唔制。 我叫亞哥以後唔好帶嗰兩隻去雀仔街。 嗰兩隻雀可以企喺手同膊頭玩。 仲好好唱口。
繁殖有啲難度 多數都係執野生嘅嚟賣
有啲衰啲就會專登破壞佢哋啲巢 偷幼鳥
我屋企嗰隻前兩年執 黐住我老豆死都唔走
跟住就咁攤係手心跟咗返屋企
拎去雀仔街問 因為嗰隻係呢一季嘅第一胎
個老細俾$1400收 我老竇唔制拎到返屋企養到而家
好健康 仲會攻擊人 掹我啲頭髮
留名跟進
好奇問吓
呢位少爺嘈唔嘈?
朝早會嘈一陣其餘時間都好靜
7:00-8:00左右會叫人拎塊瞓覺布
跟住會開始唱歌 10:00左右會嗌到好大聲
之後屋企人會播音樂俾佢聽
跟住佢就會靜咗細細聲跟着音樂唱
https://instagram.com/bubuchu__?igshid=YmMyMTA2M2Y=
少爺仔IG 有興趣可以睇下~
正喎
升到$1400嗱。 你老豆真係好運。 我絕對明白。 養到隻咁黐人既雀仔(非鸚鵡類) 係非常難得。 我一世人只有兩次。 我依家一直有養緊雀, 仲生埋雀仔, 但係都無一隻好以上手玩。 真係可遇不可求。
多啲同佢玩,等佢唔怕同你接觸。 你真係好運.,好羨慕呀
生埋雀仔真係好犀利 睇嚟你養得好好
我嗰隻早排都有發情 我總共有兩隻另一隻係女仔
我唔明點解佢唔去搞個女仔 反而走嚟搞我隻腳指
由細養大會好黐人 可能因為你屋企太多雀仔佢哋唔理你
多數都係 少爺仔以前自己一個嗰陣好黐人
而家有女朋友 就完全唔理人
好睇隻雀仔性格嘅 我嗰隻就係好曳嗰啲
佢會沖出嚟掹頭髮 兜口兜面飛埋嚟
玩PS4佢幫我頂個粒蘑菇定 用電腦又會走埋嚟
同埋佢由細養到大 個個都好鬼錫佢
連我屋企隻狗都好錫佢
雀波
有冇狗狗同雀互動圖
放人走啦
難得, 難得。
我另一隻黐人既係了哥。 佢會等我放學,一見到我返嚟,就會飛嚟我肩膊,同用個嘴喙吓我個面。佢仲會講好多種話。 中文,日文,英文同越南話。 佢仲會企係我隻狗背脊到。 我隻狗就睇住我好似問我點收科呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞