66歲女子接種疫苗後離世 疫苗保障基金首賠200萬元

19 回覆
1 Like 0 Dislike
【有線新聞】一名女子接種疫苗後因心肌炎死亡,獲疫苗保障基金批出200萬元,是首次有死亡個案獲批保障金。

個案涉及一名66歲女子在上年7月接種第一針復必泰16日後死亡,解剖結果證實死因是心肌炎。專家委員會認為死亡個案與疫苗有時間關聯,但無法確定死者患有心肌炎與接種疫苗有因果關係。根據保障基金條款,即使死因被列為不確定,仍然可以按嚴重情況獲批保障金。截至上月23日,保障基金批出超過3,300萬元保障額,涉及1宗死亡及241宗傷害個案。
咁多位孝子準備好未
都係唔敢講直接關係
本身是咪冇屋企人,派完收歸香港庫房?
有派彩了
林鄭下台前想做翻個好人
都市傳說出現了
十幾歲同三十幾歲打完死嘅賠咗未?
專家委員會認為死亡個案與疫苗有時間關聯,但無法確定死者患有心肌炎與接種疫苗有因果關係。

專家: 賠係人情 唔賠係道理
我都覺得係咁
派完即收 啫係冇問題啦
可能遲下愈黎愈多呢個案
佢同管浩鳴一樣都係一等一嘅法利賽人,2019年咁大單嘢,見到咁有人受害,流咗幾多血,死咗幾多人,然而冇絲毫愧疚、道歉、改過嘅心態同行為,剩係2019年件事已經令到佢哋失去進入天堂嘅資格
200萬關公費很值得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞