電視播黃viu

19 回覆
0 Like 11 Dislike
我用andlord tv的投影機當電視
黃viu說唔支援呢個牌子
能裝不能開
請問要點做點加先最好
能播到黃viu
試下手機用app mirror部投影機
我用iphone及ipad,
投唔到…
試下裝mod左嘅版本
https://hktvapp.com/downloader.html
樓主個case畀左錢都唔會睇到
因為好似要收錢
所以應該block左好多android TV os
直頭唔support一定要用手機射上去 好麻煩
俾會費唔係問題,是俾了都無得睇
而家部電視只用來播youtube
用ipad睇youtube更好
有app 俾ios mirror 落android到, Netflix唔得, 因為有版權, 唔知黃viv得唔得
個d apps的年費同黃viu的年費差唔多
而且好多是大陸公司,不了
買chromecast 投放
我用梗 Google TV,但我估 Android TV 應該都可以。
方法係裝 Chrome browser,網上應該好易揾到教學。
不過 Google TV 個遙控因為冇 mouse 嘅功能所以會控制唔到個 browser,要揾部 Android 電話另外用個 Android TV Remote app,例如 Zank Remote 之類,等部電話可以扮隻 Air Mouse 去控制個 Chrome browser。
之後用 Chrome browser 就基本上黄 Viu、各大老翻視頻網、總之電話睇到乜都可以用隻 Google TV 睇。
不過咁做除咗控制麻煩啲之外,Google TV 個 browser 隔個零禮拜要手動做吓 clear browsing data,唔係嘅話隻 browser 就會好似斷咗網咁出個 circle loader 喺度轉轉轉。
所以如果手上剛啱有隻 Google TV 又想用佢嚟睇多啲嘢嘅話就可以試吓,但專登買隻 Google TV 想咁玩我就覺得唔係好值。
另外樓上有啲話用電話投影,首先 Apple 電話唔識認隻 Google TV。
之前都試過用 Android 機投影,但畫面解像度唔太好,同播得耐些少畫面就會開始 lag,用呢招睇劇我情願用返部電話睇好過。
直屌APK都唔得嘅話真係換咗部電視算
Chromecast with Google TV可以直屌APK播黃Viu

成功用佢幫我老母戒甩垃圾支那網

「吓? 而家先播Penthouse 3? 我黃Viu睇晒喇喎」

手機上的air play認唔到投影機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞