有冇人體工學mouse推介?

102 回覆
5 Like 1 Dislike
Magic Trackpad
用家問題啦
親身試比較好,
屋企用logitech MX 3
公司用logitech M720,
M720夾我手多d。
有冇D冇膠漆面 成日用年零就開始融 次次都係未壞就要丟
真, 買過兩隻G603, 兩隻都用唔夠半年個wheel就斷軸
第二隻G603係隔左1年半之後再買, 諗住後來既貨會有改善, 點知無
Logitech G字頭果d mouse千祈唔好買
可以試下滑鼠
Microsoft Comfort Mouse 4500

以前用過 用感係幾好
小弟公司同屋企都用緊,覺得用食指捽果款好似舒服啲
公司用elecom ex-g

屋企用 elecom huge 同Kensington expert

我自己都用緊Kensington expert
m$
用緊2s,屎忽痕想換但用極唔壞
Same但中間粒roll磨蝕晒又好污糟,開始搵藉口換mx3
有得訂?
mx3 用金屬真係好好多, 用左咁耐都無野
屋企隻2s 又污糟又唔敢大力抹
支狗,不了
MS啲微動好襟用,我嗰隻16年用到依家都未壞
Smartphone未興起之前用thumb ball 就ok,而家就玩鳩自己已經日日用指公碌電話
岩岩先買2s,好好用
外國Amazon
未有港行
amazon 要集運, 而且都唔平
再等下先, 雖然香港都唔方平
問咗CS,6月會有貨
唔介意等下梗係等行貨,壞都有得搞
MX Master 1-3, MX Egro, Kingston Orbit 都唔錯

個人覺得Orbit 係舒服啲嘅,同埋如果你成日做Excel 個 scoll ring 係好好用,但控制粒波真係要時間適應。

MX Master 要親身試下,3好揸過1,但3手指公附近啲制係冇咁就手,2s 就未試過。

Egro 係舒服好揸嘅(打斜嗰陣),但手指公控波係冇orbit咁精準同易攰。

有機會都係試咗先買,依家MX master 1 同 orbit 睇情況輪住用。
$699?
vertical邊度買好?香港行貨899 見amazon可以平舊幾水 知唔知有冇保養
黃金,尋日同FD買599
最後買左MX3,用落有D重,左邊兩粒掣唔多好按
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞