有冇人知點解煤氣公司d熱水爐咁貴

156 回覆
4 Like 33 Dislike
壞個水流制話冇零件 跟住叫你換
中央熱水爐TGC換左$17000🥲
不過佢比較係煤氣煮食爐同電煮食爐
煤氣熱水爐同電熱水爐又唔同
第一次聽人講德國寶係德國制
係咪坐左好耐
較爐即係點,我十幾年前買果個好好用
但而家屋企果個早兩年換,懷疑裝得好撚差,一開著火果下好似爆炸聲咁
你個慳水花灑搞到水壓有問題,關個爐咩事
咁講啦,無論個爐係幫襯TGC買 定係出面街買都好,你每個月都要畀幾蚊保養費。
但係TGC爐壞左,起碼都可以唔駛額外畀錢叫師傅上黎檢查。出面街買嗰啲,如果又過左保養,檢查費都每次收你幾舊水。
好耐冇見過師傅上黎check了
屋企用石油氣
前排裝修諗住裝林內隻超薄爐
貪佢日本製又靚仔
一睇價錢成皮野
但最後裝左支製多田牌
同樣超薄但平d ,都要7000幾蚊
如果唔係林內缺貨缺到傻 ,又要趕住用
我一定買返林內
隻垃圾多田用唔夠一個月就壞電腦板
出唔撚到熱水,仲要係最凍嗰幾日
我真係屌你老味
簡柏係垃圾 用料造工極差 ,一定要買TGC
而家比緊電費同煤氣費喎
睇黎你真係好少打上去叫人上黎做保養
而家都有 只不過煤氣公司全部都痴TGC/Simpa logo落去
實際上都係唔同廠代工
林內最平嗰隻天津制都ok, 用咗超過10年
第一次買熱水爐個陣頭都大埋
用電 用煤氣 用石油氣
用電又要睇電壓夠唔夠
仲有分咩儲水式 即熱式
煤氣熱水爐同煤氣煮食爐效益唔同
所以計出黎有機會係煤氣熱水爐平過電熱水爐
屋企大裝修抽油煙機 熱水爐 爐頭都要換
係tgc 個網見好多款 其實要點揀
好似較水壓之類,唔知係咪,果個爐有個扭螺絲咁嘅位,夏天出水太熱,師傅黎睇就會扭果個螺絲位再開水試水溫,去到冬天就變左出唔夠熱水,師傅都係較粒螺絲就出返多啲熱水,所以一轉季都會叫師傅上黎較爐,而家恆溫熱水爐就唔洗叫師傅上黎。
突然發現我屋企個平面煮食爐都係林內牌,我阿媽早排仲話想換爐,話嫌啲火太猛⋯痴線個爐完全操作正常都用左就快廿年,換咗真係買唔返,下次定期檢查叫師傅睇吓較無咁大火咪得囉
而家都有林內 不過收埋咗個logo係側邊 正面淨係標TGC
係咪個爐距離遠,熱水行過去花灑要耐啲時間?
可以叫師傅較個煤氣細啲等啲火無咁猛我媽又係嫌個火太猛
用緊TRJW221TFQL

幾滿意

買二手樓個陣上手留低,應該係新樓入伙個陣發展商跟,上網check返原來成皮野
喺街鋪甚至網店買TGC爐,係咪都係會有煤氣公司送貨安裝保養?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞