專訪 | 胡智同感謝媽媽吳婉芳不做虎媽:冇迫我做律師或銀行家

141 回覆
298 Like 14 Dislike

54歲港姐亞軍吳婉芳次子胡智同(Lynus)近日於中環籌辦畫展《胡智同:色彩的巡禮》。Lynus畢業於英國著名學府牛津大學,主修藝術。除了學歷亮眼外,他的外貌亦遺傳了媽媽的優良基因。訪問當日,Lynus穿上寬大直間恤衫,但仍不掩其健碩身材。Lynus沒有貴公子的嬌氣,當記者冒着炙熱陽光、流汗浹背地趕至畫展現場時,Lynus貼心遞上樽裝水,於各方面都絕對稱得上是「城中筍盤」。說到這裡,Lynus害羞笑著否認:「多謝大家,但我唔係筍盤。」

吳婉芳胡家驊次子 

牛津大學畢業現年26歲的Lynus是吳婉芳和富商胡家驊的次子,優渥家庭長大,自小衣食無憂,長大後遠赴英國讀書。Lynus兒時夢想是任職建築師,中學參加過暑期課程後,意識到自己鍾情畫畫,故每天畫3至4小時練畫筆,大學如願入讀藝術系,人生路走得順遂。

英國讀書不愁生活:好似生活喺一個Bubble入面

畢業後,Lynus回港發展,體驗到成人世界的不容易,也激發了他的創作慾,他說:「我以前喺英國讀書,就好似生活喺一個Bubble(泡泡)入面,無憂無慮,凈係畫畫、去旅行,咩都唔使考慮。返香港我就開始做PT(Personal Trainer,私人健身教練),要6點起身教人,感受到生活多咗Discipline(規律),每人都有Discipline,我喺學員身上學到好多嘢。」兩年前疫情來襲,打斷了Lynus的生活節奏,全城的人都陷入孤立狀態,啟發Lynus創作出多幅「疫下」畫作,抒發眾人無處可逃、坐困愁城的苦悶和孤獨。

參加健美比賽曾考慮中途放棄

健身和藝術創作看似風牛馬不相及,別人得悉Lynus兩者兼備時,往往會大吃一驚。故此,Lynus萌生起衝破框架的念頭,提議於健身室籌辦畫展,將健身和畫畫融為一體,其他方面則由媽媽一手實行。Lynus小時候身體瘦弱,令他決意邁向健身之路,最後這條路愈走愈遠,竟幸運奪下英國健美先生獎項。Lynus認為參選健美先生期間,控制飲食最辛苦,曾考慮過中途放棄,「去到一個位,你見到啲人食嘢,你冇得食,又好攰,呢啲位最辛苦,臨比賽三個禮拜前最辛苦。去到咁辛苦個位,始終有少少Self-doubt(自我懷疑),但又會諗,都去到咁遠,凈返幾日,冇理由放棄㗎嘛。」

自認低調不願入娛樂圈

論Lynus條件,他絕對潛質加入娛樂圈,有否打算入行?Lynus斷然拒絕。他自認是低調的人,不願以私隱換取曝光率,更不須靠入行去達成人生目標,他說道:「我覺得我鍾意嘅嘢冇可能入行做到。例如做Gym,我覺得呢個係好Personal(私人)嘅嘢;畫畫都係,只不過我覺得我有時會有機會展示我嘅畫作;或者做Gym嘅時候可以同客人傾偈。我最希望做到嘅事係幫助到人,所以我而家都可以逐步Achieve(達成)到呢樣嘢。」

讚媽媽善解人意:從來冇迫我做律師或銀行家

上周日的母親節,Lynus與家人在家中簡單慶祝;他又以吳婉芳為靈感作畫,於社交網感謝養育之恩,又賣口乖稱讚媽媽愈來愈靚。訪問當日,吳婉芳亦在現場,上鏡前細心為兒子抹汗,全程靜候在旁守護。問到心中媽媽形象,Lynus感謝吳婉芳不做「虎媽」,放任他自由發展,他說:「媽媽好溫柔、善解人意。最大嘅例子係,我可以兼任藝術家同PT,呢兩個並唔係好普通嘅行業,我從來冇興趣去做Lawyer(律師)或者Banker(銀行家),我媽媽從來冇迫我做呢啲事。我想做乜嘢佢都全力支持我,真係諗方法幫我做。就好似呢個畫展,我都要多謝媽媽幫我籌辦畫展。」

咁撚有錢我都唔會逼啦
九成有錢仔女都係搞藝術過下日晨
爽過打工多多聲啦
呢D先係人生
大部人都係齒輪
做牛做馬 無意義
真正alpha male
無得扮
做娛樂圈喺佢呢個level嚟講叫拉低質素
唔理解點解有啲人唔係為搵錢仲鍾意曝露喺鎂光燈下
佢哋唔會覺得呢啲虛榮好無意義咩
有錢先逼
有阿哥細妹接左家族手先理柒你放手俾你做自己野
仲諗住入黎睇未亡人靚相
想屌佢老母
連登仔又要J兩母子J到出血
啊哥靚仔啲
佢正職係咪pt
吳婉芳呢 冇人想睇佢個仔
老母圖呢
牙略有種貴族公子嘅秀氣
做咩職業都冇所謂,橫掂d錢都洗唔晒
有錢都唔會迫....你都無心做
搞吓藝術享受吓人生咪好囉
好過有野心大想頭
一陣好似波叔個仔咁fing晒副身家
我都想正職係兒子
A字膊有啲難睇
藝術好講天份
不過條女都唔夠自己老母靚
子母丼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞