結他算唔算最公廁既樂器?

69 回覆
22 Like 69 Dislike
鋼琴 就係進步少少要花好多時間浸淫
但係 小提琴 銅管 花好多時間都好難進步
始終手指係最靈活
可以好肯定咁同你講
鋼琴用好多時間都唔會進步
唔知你有冇學啦但係好似對鋼琴有啲誤會
當然其他樂器都可以好難進步
我講緊既係浸淫 唔係練習
已經係兩種境界
係你練其他樂器練到要浸之前 鋼琴已經浸緊
其實都係一樣
鋼琴去到八級之後先可以算係浸淫
係呀,所以你連人都不如
借po問下,25歲以上先黎學樂器會唔會太遲
唔係咁睇 拿我誇張啲講
最簡單 唔好講咩境界
鋼琴隨便禁就有聲出
銅管想吹到個高音仲要練勁耐
仲要練練下食野都冇力 練唔得好耐
到你銅管吹到個音
鋼琴已經練左好耐點彈得好聽

咁小提琴呢 就係到佢練完點拉首歌
鋼琴已經成功彈左N次
有心點會怕遲
巴打想學咩
https://www.youtube.com/watch?v=Y14rUitOGF8

我諗好多人彈得重差過佢
你唔係用來搵食 好似人地咁晚晚落club 夾 session
識得由 hotel california 彈到去 蒙著嘴說愛你

當興趣 就 60 歲都唔遲 有恆心打開左個音樂世界 你只會不停想日日彈
識同精係2回事
去碼頭坐低一大群掃埋都係Mk仔上網揾chord對住彈
用咗成個童年去學,又喊又比人屌爆,最後只係公廁
細個讀屋邨學校,男仔識彈琴、樂器多過女仔,書呆子又好、打波打到成身污糟又好,個個都五、六級琴起(有鋼琴、有小提琴)
學嚟考試的確唔洗點理解樂理 彈譜彈scale就得
玩流行曲反而要識運用樂理 所以少人玩pop
睇你想玩咩樂器
流行樂器呢啲就算咩水平都總會搵到人陪你玩
木結/琴就更加唔洗講 自娛自樂都得
如果想學嚟揾錢就算啦
玩樂器係求自己開心㗎
又唔係要同人比較啲咩,驚咩遲起步姐
問過琴未
想學就去學

唔好成日諗追到邊個邊個的技術
好多明星級樂手一早幾歲就識彈琴 唔會追到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞