【連登 商業電台 光明頂 討論區(九十)】

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
19係咁係到笑
恥笑
馮碩士生日快樂
你咁有恒心聽曬全集?勁
其實我想問呢集係咪廣告黎
陳7係上黎宣傳定點
真係唔明一個平時強調自己個節目講邏輯講批判思考既19竟然高談闊論風水
成集搽脂抹粉,聽到想嘔
佩服陶生陪佢9up
風水都係學術研究無問題,唔係第一次講,以前講鬼添
問題係為某方面服務
尋晚有人響Discord留言
講風水術數不如搵馮睎乾

點知今朝19出咗個留言:

陶生係discord覆得好詳細
唔好意思,想問下有無discord link?
果報副刊咁耐鄰居 咁樣批落人格都幾重手

你提起就search睇返,
咁19有段時候太多地盤
又真係太多文又唔小錯
日日出幾篇文,老老實實又邊有咁多嘢抽
其實李怡有冇上過光明頂?
我都幾想聽下李怡講野
同問
我用番之前條link,話條link已經invalid
唔知,要等d資深巴先答到
近十年無
再早印象中都無
同問
前天有位收聽陶傑《光明頂》的網友告知,陶傑在一個開放給公眾的《光明頂》討論區,指名道姓對我作出人身攻擊,原句如下(截圖見留言):
「文化多元,都要遷就吓香港主流基層市民。下次再講風水和地理
馮睎乾術數及人格修養俱有問題。敬而遠之」
鏈結在此,須登入:https://bit.ly/3ymME8n
為什麼陶傑會這樣寫呢?長話短說,當天陶傑邀請了一個叫陳七的人談「玄學」,結果被自己的聽眾在討論區投訴。有不止一個的陶傑聽眾,留言提議「找馮睎乾」來講,然後陶傑就拋下以上一句話。有人回應,說平時看我寫文不覺有什麼問題,要求陶傑講多一點,但陶傑沒有回應。事件始末基本上是這樣。
一位收聽他節目的網民見狀,認為陶傑人身攻擊,就把原句截圖傳我,附上鏈結。對此我有三點聲明:
一、昔日我雖然跟陶傑同在名采版寫稿,但跟他素無聯絡,更未嘗見面,簡言之,我唔識佢。陶傑聽眾建議他邀請我,一個有邏輯、理性、修養的人,不,應該說一個正常人的答法,不是人身攻擊,而應該是:「謝謝你的意見,但我不認識他。」完。
二、陶傑為什麼這樣說,我沒興趣了解,反正他的人設,就是高談闊論自己不認識的事物,只是這次恰巧涉及本人而已,非常無奈。所以,我不要求他回應——我有很多正經東西想寫,有很多好書和電影要看,抱歉真的沒興趣奉陪。我在這裏發聲明,並非要澄清任何指控,只是要告訴大家,陶傑對本人的看法,已閱。
三、陶傑當天邀請上節目的術數師傅,原來我之前曾踢爆他偷圖:
https://bit.ly/39VqUHm
以下是「才子」陶傑對玄學和自己節目的高見,原來他認為自己的聽眾喜歡聽「垃圾」:
「光明頂講堪輿學,以娛樂性為主,請任何嘉賓,全部經嚴格挑選、面試,首先要考慮到是否適合廣播,然後就是專門技能或才學。唔係話識講嘢就做到名嘴,識寫字就做到專欄作家。
「至於玄學方面,堪輿風水術數本身已經唔係科學,而係所謂玄學,以西方文明角度,全部係屬於垃圾。但香港係華人社會,就算明知係垃圾,都要面對市場。小巴司機、阿嬸、江湖人士、生意人,就算信唔哂,個個鍾意聽,而且會引起爭議(香港人口唔係由文青和「年輕人」打機一族玩晒的),大英帝國領導全球三百年,白金漢宮從來冇風水,英女皇出生八字irrelevant (人哋係靠英語文明之常識理性品味,在英淸貿易戰爭中勝出,贏得香港,配合難民之工作勤奮,創造奇蹟)。不過陳七師傅係玄學界之中除李居明之外最有口才及多面才華之人士,也是一位美術家,於藝術理論與飲食方面有大量洞見,人格有底線保障。」
知你叻勒
唔覺得陶傑完全唔信玄學
佢講過會同個仔睇八字嚟睇性格培養興趣

冇曬人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞