有無人打算/已經係newcastle生活?

58 回覆
5 Like 9 Dislike
你細路都係讀public school 算吧啦
你有細路就唔會咁講,自己英文差倫敦口音都係聽到半桶水,我歧視當地人就無資格,不過邊個想仔女講得一口流利"鄉音"英語先?我唔喜歡鄉音咪唔喜歡囉,就要坦誠面對自己感受,完全唔需要虛偽喎,講到咁大愛平等,你落到街聽到腥港人講譚仔話,你認自己係佢同胞呀?
鄉你老母音,粵語係咪普通話鄉音版啊港蝗?死去倫敦啦呢邊唔岩你啲咁尊貴既人住
係咁標榜人地其中一種英國本地口音做「鄉音」都唔叫歧視英國有成三四十種唔同口音,大把地方唔啱你尊貴嘅細路住啦
所以
咁又點
所以代表笑鳩人係啱
收皮啦,中國人都聽唔明粵語,你做乜唔講純正支那話?
你#31講緊乜
有問題
你答左人先啦
巴西人都聽唔明葡萄牙up乜,你唔去批鬥下佢地??同埋咁睇唔起Newcastle你入黎做乜春
但係佢又講得冇錯喎
人地個仔坐監嘅坐監 死嘅死

自己個仔就慢慢簡學咩口音 仲要係英國人地方歧視英國人真係犀利
上面啲撚屌都唔知做乜,我係Newcastle City Centre 生活咗兩年左右,應該可以答到下你嘅
口音問題其實冇大家想像得咁嚴重嘅,我岀街都聽得明,係有時要再聽先聽得明,冇上邊個班傻9係到人講你就信。有幾多人係有聽過先話人地難聽。樓主英文唔特別差應該好快就適應到。我去到Liverpool 都聽唔明佢地啲英文咁係咪又要俾人屌?

第二我覺得最大問題係North East 好窮。窮到我Grad咗都應該幾難揾白領工,不過相反呢到嘅生活指數低好多,你係夠錢享福可以黎享受退休生活,要黎揾工嘅(非專業人士)就Good luck
弱弱一問,那藍領易揾工嗎? 如包裝員,酒店執房個d
以我自己嘅經驗嚟講,Newcastle (UK)由於係喺英國東北部,有部分人口音的確比較重,所以係需要時間適應嘅,就連我教車師傅都話佢自己係英國人一開始都唔習慣,我同事亦都話身邊嘅人有同樣嘅經歷。不過我宜家已經慢慢習慣咗呢度嘅口音,所以其實無咩好擔心,一個人去到陌生嘅地方點都會有啲唔習慣。我宜家間翻嘅公司全部都係本地人,我係唯一一個外國人,但係同事們都好nice好照顧我,即使我哋唔係100%明對方講咩,相處上其實問題都唔大,個人無遇過被歧視嘅問題。
至於就職問題,雖然我無喺其他城市住過,不過工作機會嚟講可能會比倫敦曼城呢啲主要城市較為少,但係唔代表你會搵唔到!只不過可能需要多啲時間。不過如果睇Indeed嘅話,會見到有好多藍領嘅工作,所以如果唔介意的話其實唔係真係咁難!我自己就因為想搵翻同學位有關嘅工作,所以難度就比較高嘅,所以都係睇你想搵咩類型嘅工作嘅啫。
我自己都明白要離鄉別井係非常唔容易嘅事,我曾經都覺得好辛苦,但係我想俾咁多位香港人知道,呢個係一個必經嘅過程,所以唔好氣餒!❤️
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞