2022 越跌越買的美股ETF! | 5個ETF推介

24 回覆
0 Like 22 Dislike
簡介:
2022股市中有一個小小的回調,在這個跌市中存在很多投資機會,因為在長線投資的角度中,當中場下跌得多,代表可以「撈底」的機會越多。而普遍我們也會投資ETF用作分散投資風險,所以在今天這段影片中,我們來介紹一下5個2022值得投資的ETF,當中會提到ETF的不同詳細資料,希望你們會喜歡這段影片!
https://youtu.be/NTScnyUrXas
1. VYM
2. SCHD
3. VNQ
4. VOO
5. VT
聽完之後心諗,呢堆ETF適唔適合響熊市買/供架?
佢講嗰啲ETF過去表現只係牛市時嘅表現嚟,到熊市可能完全唔同曬
COWZ/CALF/BUL 抗通脹唔錯,依期表現都幾好
kweb
ARKK
136跌到50

無眼睇
斬咗
老老實實,如果巴爺爺夠長命熊市一定不問價買Brk, 睇返歷史巴爺爺從熊市入面恢復到牛市增長用既時間短過S&P 500
VYM唔係要收30% tax?
呢堆whole market etf 完全無問題,但睇完完全唔明同跌市必選有咩關係

以為起碼都有d "個市跌咗幾多成,潛在VOO三年後回報會點點點"、"萬一真係進入加息週期/滯帳,Reit/Stock/Bond 應該點樣配置"咁上下嘅分析,點知係"Expense Ratio 都好低架"、"VOO 好多大家都識嘅股架"
Brk 一定好過voo ,問題佢已經90

所以無得揀之下 voo 都算係咁
係,理據唔充分,說服唔到人買
唔錯
巴老嘅身體狀況,的確係巴郡股價隱憂嚟
正確,我睇咗呢條片就話每逢大跌市,過多兩年後,巴郡嘅回報有成20%以上,足以跑贏標普好多

https://youtu.be/rGF7ZCcDflQ
覺得今年做定期會跑贏買etf
睇左越買越跌
即刻諗起arkk系列
SQQQ
睇錯咗越買越跌 首選ARKK
ARKK破壞性創新冇得輸
tqqq
破壞性創傷
VOO
即係話你知阿媽係女人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞