iPhone backup 相

29 回覆
0 Like 0 Dislike
有無啲係lightning 去usb hdd 可以backup?
USB 手指就有
有無得直入hdd?
SSD就得
邊有lightning to ssd to ssd ?
樓主
咁煩.

直接買隻手指隊落去之後入落電腦啦
未必一定要ssd, hdd 鞏能人都篇文話要原裝lightning to camera usb3 cable 先得, ssp 有條69$ 唔知得唔得
hdd肯定夠電推?
唔知
或者於咁Lightning 嘅USB, 但好似得官方有賣,而且唔平
或者咁Lightning 嘅USB, 但好似得官方有賣,而且唔平
留意返啲相喺晒iCloud應該backup咗低像素嘅相
要買條線供電 仲要轉好格式先岩用` 如果唔係唔洗諗推得到
如果一直無搞 有機會遇到幾個問題
1.手指唔夠位
2.過多相會死機(所以張分批搞)
3.d相亂柒晒

過來人
真係幾煩
落腦場買舊Backup 豆腐啦,二百零蚊每晚叉電嘅時候做backup,直接過落Micro SD card度,仲要係Made in Taiwan
咁撚柒煩買iCloud 算啦,驚嘅sync 埋落去電腦
係 真係好柒煩
我用Sandisk lightning usb
好方便 插落電話自動backup 唔會重覆
不過唔平
backup 相一般極煩, 唔係點氹到你買 cloud
若果你冇開到 iCloud Photos, 可以直接用USB吉iPhone落電腦
File explorer 入邊嘅 iPhone device 會直接有 DCIM folder 俾你全數 copy 落電腦 HDD 做 backup
但係開咗 iCloud Photos 嘅話 DCIM 入邊啲相係唔齊㗎, 要去 https://privacy.apple.com → obtain copy of data → tick iCloud Photos 先至齊
其實有無方法
直接由 iphone send 相去 android 機?
自答
copypaste.me
snapdrop.net
之類,快靚正
買部nas, 裝佢個sync file app.
每次手機駁屋企個wifi, d 新相會自動copy 至nas, 超方便唷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞