唔只 Collar ,根本成個香港樂壇不論獨立 / 大台都係抄歌成癮!抄日本抄外國抄大陸!

24 回覆
11 Like 14 Dislike
Collar 抄 妖怪手錶 OP + Yoasobi
逆流 抄 Bring Me The Horizon
Zpecial 抄 183 CLUB + Joni
陳蕾 抄 ずっと真夜中でいいのに
193 抄 新褲子

On9唔識分作曲同抄嘅分別?
以前係正版俾錢改編架喎,假膠?
隔離 post 睇到原來陳蕾已經抄左 One Ok Rock 幾次,我當佢無心,身為 編曲 Chochukmo 結他 Mike Orange 都發現唔到,定係因為情侶關係扮唔知?
仲有

Tonick抄ellegarden
周柏豪抄portishead
原來 tonick 都有
成個香港樂壇都係抄人歌
兩首都係我一聽就聽得出黎,tonick首關心菊英,同周柏豪首黑

Tonick算係咁,話以後live唔會玩關心菊英
鳩柏豪仲講過聽開portishead
成個樂壇得mirror冇抄歌
做到世一組合果然合理
所以咁耐都紅唔起係有原因
男團MIRROR人氣王姜濤啱啱推出咗新歌《鏡中鏡》,啲歌詞夠晒「洗腦」,嗰句歌詞「畀畀心,畀畀心,永不變的標誌,姜B,姜B,不想被稱得意,K-Pop CANTO-Pop,這比較怎可以」,真係聽一次已經記得兼唱得出。呢首咁受歡迎嘅歌,就被讀者發現有抄襲之嫌,話呢首歌嘅曲同韓國3位歌手Loco、Coogie同BE'O合唱嘅《MBTI》好似。上網Seach番呢首《MBTI》,其中一段「Million,Million,Raise my value more,Billion,Billion,Raise my value more」嘅曲,又真係「如有雷同」喎,至於係咪「實屬巧合」又真係作曲嗰個先知啦!
真?

我了解下先
比錢買
有冇有料的音樂人介紹下?
你大鍋啦
除咗妖治時代仲有邊首?
妖治時代仲係CY Kong編
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞