海外醫生|認可醫學資格名單出爐 27間名牌大學 唯中國一所大學都冇

62 回覆
38 Like 2 Dislike
開到一半要家人封利是
唔係就去飲茶
今日公佈的首批認可醫學資格名單有27間大學,包括澳洲2間、加拿大3間、新加坡1間、英國6間及美國15間,除了英國5間大學屬6年制醫科課程,其餘均為4或5年制,全部為英語授課,在國際間均屬名牌」大學,例如新加坡國立大學、澳洲墨爾本大學、加拿大多倫多大學、美國波士頓及史丹福大學等。

幾好咁 起碼全部都仲係外國

Surgeon 接觸 patient冇 medical咁多
但如果 local Sergeon a 話ok
Foreign surgeon只負責動刀開左先發現 unfit
咁個責任誰屬?
而家唔係rx 出 pharmacy配咁簡單喎
到頭來又係要落刀果個再睇過哂先落
美國嗰堆MD undergrad + postgrad 都 8 年。本身都已經少香港人讀。讀完會同你返黎做?
好多獸醫都係鬼佬
同動物睇病個陣 都有個護士幫主人做翻譯
呢個問題都解決到嘅, 但如果請左個外國嘅精神科, 老人科醫生, 除左用翻譯我諗唔到有咩方法同本地病人診症
獸醫同人醫兩個專業冇得直接比較
假博士咪又係外國大學
冇大陸大學咁又點
香港或正式引入大陸註冊醫生 4間內地醫學院將會納入第二輪的名單
https://lih.kg/2985345

唔洗一日你已經被兜把星
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞