護士薪酬表2022丨醫管局登記護士、註冊護士薪酬表

236 回覆
11 Like 85 Dislike
護士薪酬表2022丨醫管局登記護士、註冊護士薪酬表

護士不論在本地或是各大移民熱門國家也是搶手職業,而且工作性質富有意義,吸引不少年輕人以至在職人士投身其中。在考慮入行前,不妨先了解登記護士和註冊護士的分別、修讀課程的資格,以及薪酬待遇。

登記護士及註冊護士職責

護士分為普通科和精神科兩類,登記護士需要為病人進行登記、派藥在註冊護士的監督下執行護理工作;而註冊護士則負責巡邏病房及監察留院病人的情況、為病人打針、清洗、包紮傷口並為病人進行診症前的初步評估,以及協助醫生進行治療,必要時需與醫生合作作臨床判斷。

登記護士與註冊護士工作內容相近,但註冊護士的工作範圍更廣,薪酬、晉升機會亦較多,學曆要求也相對較高。

護士薪酬表

參考醫管局一般職系薪級表,登記護士與註冊護士的起薪及頂薪相差逾一萬元,而且註冊護士具備一定年資及進修後,可晉升為護士長、部門運作經理,頂薪可達接近九萬元!

登記護士薪酬

醫管局一般職系薪級表 第7至21點
$20,035-$42,545

註冊護士薪酬

醫管局一般職系薪級表 第15至25點
$31,750-$51,095

護士長/資深護師薪酬

醫管局一般職系薪級表 第26至33A點
$53,500-$74,515

資深護士主任/部門運作經理薪酬

醫管局管理職系薪級表 第9至14點
$74,515-$89,845
護狗全面進場

我走先 你喺度頂住
警員起薪點為26,190元,頂薪可達44,380元
學歷要求:中學畢業
同登記護士接近,登記護咪又係一班讀書渣既人讀
最低入學門檻姐
幾多人係5條2讀到EN course ?

更加唔好講捱唔捱到實習同practical考試
工作量
PAN輪更
特殊學校,非文法中學都得
中學同學Dse得12分入咗東華讀rn
係其實差唔多
凍薪咗三年?
poly , Cu 都收得唔低
要識釣魚
總之唔好讀會計啦
唔明班傻佬晒咁多時間考試進貢比個會做咩
睇下人地人工幾高
登記護士=en,仲低過rn一級
En收幾多?
我知呀,但我中學同學係讀rn
AO可以做特首添
「登記護士與註冊護士工作內容相近」

係病房係99%相近
RN最難唔係讀書, 係要捱得, 唔怕血, 唔怕大小二便, 仲有做醫療程序要好小心唔可以出錯, 你DSE20分都無用, 係唔岩就唔岩
但無諗過12分嘅Mk妹都讀得
你入到去, 過得晒考試同實習咪得囉, 邊有人記得你DSE幾多分, 讀埋個護理系碩士仲可以省靚過CV
人地攞conditional offer in得好又話你知
之前同中學同學食飯
聽講佢差啲比錯啲通便塞病人食
比人停咗placement
好撚驚
今年應該加到3皮 起薪追到EO了
係 政府為咗多謝醫護抗疫
決定凍薪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞